Takmer 70% Slovákov je za širšie využitie veternej energie

Juraj Vedej

SAPI
23. 06. 2021



TLAČOVÁ SPRÁVA

23. jún 2021

  

Takmer 70% Slovákov je za širšie využitie veternej energie


Na Slovensku máme potenciál pre rozvoj veternej energie, čo potvrdzuje aj Vláda SR, ktorá v Integrovanom národnom energetickom a klimatickom pláne hovorí o vybudovaní 500 MW nových veterných elektrární do roku 2030. Keďže posledná veterná elektráreň bola na Slovensku uvedená do prevádzky pred 17 rokmi, bol postoj Slovákov k veternej energii veľkou neznámou. Odpoveď priniesol až prieskum, ktorý pre Slovenskú klimatickú iniciatívu (SKI) realizovala agentúra Focus, podľa ktorého je až 68% Slovákov za širšie využitie veternej energie.

 

Medzi poslednou postavenou veternou elektrárňou a novými veternými elektrárňami, o ktorých hovorí Integrovaný národný energetický a klimatický plán bude doslova generačný rozdiel. Na Slovensku sa počas ostatných 17 rokov o veternej energetike hovorilo veľmi málo a mnohí Slováci si osobné skúsenosti nahrádzali často až mýtmi o fungovaní elektrických elektrární. Veľkou neznámou a predovšetkým relevantnou otázkou, pred ďalšími krokmi smerom k rozvoju veternej energetiky je teda postoj Slovákov k výstavbe nových veterných elektrární. Slovenská asociácia fotovolitckého priemyslu a OZE (SAPI), ktorá patrí medzi zakladajúcich členov SKI, už počas zberu dát na dôležitosť verejnej mienky poukazovala

 

Odpoveď priniesol prieskum, ktorý pre Slovenskú klimatickú iniciatívu (SKI) realizovala agentúra Focus na vzorke 1011 respondentov v dňoch od 2. do 9. 6. 2021 formou dotazníka. V prieskume sa agentúra okrem iného pýtala aj na to, či respondenti súhlasia, aby sa na Slovensku vo väčšej miere využívala veterná energia prostredníctvom výstavby veterných elektrární. Viac ako dve tretiny respondentov je za využívanie veternej energie prostredníctvom výstavby veterných elektrární vo väčšej miere (68% - pričom 23% je rozhodne za a 45% skôr za). Naopak, necelá štvrtina (23%)  je proti využívaniu tejto energie vo väčšej miere, z ktorých len 8% je rozhodne proti. Podpora sa najvýraznejšie prejavila vo vekovej skupine 18-34 rokov (72% za). Najnižšiu náklonnosť k veternej energetike majú ľudia vo veku nad 55, no i v tejto skupine je podpora stále pomerne vysoká (61.9% opýtaných).

 

„Okrem plánov vlády nás k rozvoju veternej energetiky viažu aj európske dokumenty, podľa ktorých by malo byť v roku 2050 až 50% elektriny vyrobenej z vetra. Sme radi, že verejná mienka je rozvoju veterných elektrární na Slovensku naklonená, pretože bez podpory ľudí by nové projekty vznikali len veľmi ťažko. Výsledky prieskumu v SAPI považujeme za dobré znamenie – Slováci sú pozitívne naladení a pripravení na nové elektrárne, čo znamená, že kľúčovým a prvoradým krokom bude teraz správne nastaviť regulačné prostredie, ktoré bude kľúčové pre samotný rozvoj nových projektov,“ komentuje výsledky prieskumu verejnej mienky Lucia Palmanová, koordinátorka SAPI pre politiku OZE.

  

Lacná, efektívna a udržateľná

V prospech veternej energetiky hovoria aj najnovšie výsledky ekonomickej efektivity, podľa ktorých produkčné náklady veternej elektrárne klesli od roku 2010 o 56%. Elektrina z vetra dnes môže po finančnej stránke pokojne konkurovať fosílnym zdrojom, pričom výhľadovo bude energia z OZE čoraz lacnejšia v porovnaní s tradičnými zdrojmi. „Okrem neustáleho znižovania produkčných nákladov, sa vývoj veternej energetiky posúva vpred aj technologicky. Výrobcovia čoraz viac využívajú na výrobu turbín recyklované materiály, ktoré je možné po ukončení životnosti opätovne využiť v iných sektoroch. Zároveň sa neustále zmierňujú dopady na životné prostredie, ako napríklad hlučnosť elektrárne alebo optimalizácia úžitkovej plochy. Môžeme teda konštatovať, že veterná energetika prechádza neustálou modernizáciou, aby spĺňala prísne kritériá udržateľnosti,“ zdôrazňuje Lucia Palmanová.

    

Kontakt pre médiá:

Juraj Vedej, 0944 161 976, j.vedej@chapter4.sk

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek