Zelené investície by mali v tomto roku prevýšiť investície do fosílnych palív

SAPI
31. 05. 2023



Pozornosť vzbudila správa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) o svetových investíciách do energetiky (World Energy Investment, WEI). Podľa správy dosiahnu globálne investície do energetiky v roku 2023 približne 2,8 bilióna dolárov, z čoho by malo približne 1,7 bilióna dolárov ísť do rozvoja zelených technológií. 

Len investície do solárnej energetiky by mali tento rok predstavovať 1 miliardu USD denne, čím prvý raz prekonajú investície do ťažby ropy. Správa však upozorňuje aj na skutočnosť, že investície do fosílnych palív sú v súčasnosti viac ako dvojnásobné v porovnaní s úrovňami, ktoré predpokladá scenár čistých nulových emisií do roku 2050. Najväčší nesúlad s plánmi je v prípade uhlia, kde sú dnešné investície takmer šesťkrát vyššie. Vývoj OZE a zelených technológií však napreduje obrovskou rýchlosťou, čo bude naďalej zeleným investíciám pridávať na atraktivite.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek