Rok 2023 bol pre slovenský fotovoltický sektor zlomový

SAPI
17. 01. 2024



Hoci sme čakali, že v roku 2023 značne narastú kapacity slovenskej fotovoltiky, realita prekonala aj naše najoptimistickejšie očakávania. Podľa dát, ktoré SAPI poskytli prevádzkovatelia distribučných sústav, bolo v priebehu roka pripojených až 21 307 fotovoltických elektrární, ktoré spolu tvoria 266,9 MW novej inštalovanej kapacity. 

V porovnaní s rokom 2022 ide až o štvornásobne vyšší medziročný prírastok fotovoltiky. Najväčší podiel majú malé rezidenčné zdroje tak v počte inštalácií, ako aj v inštalovanej kapacite. Tým nepochybne pomohli aj podporné mechanizmy, najmä v podobe programu Zelená domácnostiam. Na Slovensku však nanešťastie stále zaostávajú komerčné zdroje, ktoré v roku 2023 iba letmo prekročili hranicu 22 MW inštalovanej kapacity. Stále však ide o nesmierny úspech, ktorý nám ukazuje, že sa slovenský trh s OZE opäť prebúdza a naberá na obrátkach. Nepochybujeme preto, že budeme na týchto úspechoch aj ďalej stavať a podarí sa nám naštartovať nielen komerčné fotovoltické inštalácie, ale aj rozvoj v ďalších technológiách OZE.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek