Poľsko sa vydáva cestou geotermálnej energie

SAPI
07. 12. 2022



Hoci je Poľsko aj naďalej do veľkej miery závislé na využívaní uhlia, nie je možné opomenúť pokroky, ktoré náš sused robí v oblasti obnoviteľných zdrojov. Okrem širšieho využitia solárnej a veternej energie sa poľská vláda najnovšie začína viac zaoberať aj potenciálom geotermálnej energie a predstavila svoj Viacročný program rozvoja využívania geotermálnych zdrojov.

 V tomto pláne približuje aktivity, ktorými chce do roku 2040 podporiť rozvoj geotermálnej energie a znížiť možné investičné riziko, ktoré je s ňou spájané. Zrejme najzásadnejším opatrením je sprístupnenie grantovej schémy pre mestá a obce, ktorá im môže zafinancovať až 100% výdavkov spojených s prieskumnými vrtmi. Poľská vláda verí, že takéto pokrytie rizík môže motivovať samosprávy k využitiu ich geotermálneho potenciálu. My zase veríme, že by sme sa takejto podpory geotermálnej energie mohli dočkať aj na Slovensku.

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Geotermálny vrt v Kežmarku je už v skúšobnej prevádzke

Po takmer dvoch rokoch od začiatku prác bol geotermálny vrt v Kežmarku spustený do skúšobnej prevádzky.

20. 12. 2023VIAC

 

MIRRI pre geotermálny projekt pri Ďurkove schválilo podporu z eurofondov

Dlho očakávaný geotermálny projekt na Východnom Slovensku by mal obdržať až 56,1 milióna eur z Fondu pre spravodlivú transformáciu.

26. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek