Geotermálny vrt v Kežmarku je už v skúšobnej prevádzke

SAPI
20. 12. 2023



Po takmer dvoch rokoch od začiatku prác bol geotermálny vrt v Kežmarku spustený do skúšobnej prevádzky. Geotermálny vrt, ktorý má hĺbku približne 2,5 kilometra, tak postupne začína vykurovať rodinné a bytové domy. Okrem toho sa plánuje aj prepojenie zdroja na 4 kotolne centrálneho zásobovania teplom. Vedenie mesta počíta, že by zdroj mohol plne zásobovať až 1500 domácností, spolu s priľahlými školami. 

Slovensko má značný potenciál na využitie geotermálnej energie, preto vítame snahu mesta využiť ho a stať sa energeticky nezávislejším. Veríme, že výsledky tohto vrtu inšpirujú aj ďalšie samosprávy k tomu, aby sa vydali cestou decentralizovanej, čistej energetiky. O to viac však dúfame, že úspechy Kežmarku prispejú aj k tomu, aby štát začal s alokáciou väčšieho množstva finančných prostriedkov na podporu práve takýchto projektov, ktoré sprevádzajú vysoké investičné náklady. Tie totiž mnohokrát presahujú finančné možnosti samospráv, ktoré by mohli mať o tieto investície záujem.

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

MIRRI pre geotermálny projekt pri Ďurkove schválilo podporu z eurofondov

Dlho očakávaný geotermálny projekt na Východnom Slovensku by mal obdržať až 56,1 milióna eur z Fondu pre spravodlivú transformáciu.

26. 10. 2023VIAC

 

Ministerstvo hospodárstva podporí OZE aj energetické úložiská

V rámci novej výzvy z Plánu obnovy a odolnosti chce rezort hospodárstva podporiť výstavbu nových OZE. Podporované budú okrem vodných elektrární všetky technológie, vrátane geotermálnych a veterných inštalácií.

26. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek