Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

SAPI
31. 01. 2024



Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie. Tá by mala zahŕňať zmapovanie dostupných geotermálnych ložísk vhodných na energetické využitie a vytvorenie komplexnej a transparentnej databázy. Podľa uznesenia by tiež mali vzniknúť podporné finančné mechanizmy, ktoré by dokázali pokryť prvotné investičné náklady. 

Európsky parlament tiež vyzýva štáty EÚ, aby vypracovali po vzore Poľska, Francúzska a Írska vlastné národné stratégie zamerané na rozvoj geotermálnej energie. Slovensko má taktiež významný geotermálny potenciál, ktorý si postupne začínajú uvedomovať aj investori a samosprávy. Geotermálna energia je zahrnutá aj v kapitole REPowerEU Plánu obnovy a odolnosti v rámci opatrení na skrátenie povoľovacích procesov a pasportizácie geotermálnych vrtov.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek