Nemecko je opäť jedným zo svetovým lídrom v podpore OZE

SAPI
21. 06. 2023




Kým Slovensku s rozvojom OZE uchádza vlak, vyspelé krajiny sa predbiehajú v tom, kto viac podporí rozvoj OZE. Len v Európe stúpla v marci celková výroba elektriny z OZE medziročne o 11%. Dôvody sú čisto ekonomické, čo potvrdzuje aj skutočnosť, že medzi lídrov rozvoja OZE patrí aj Čína, ktorá sa zároveň radí medzi najväčších svetových znečisťovateľov. 

Zaujímavou je však výmena v rebríčku najatraktívnejších krajín pre rozvoj OZE, kde Čínu predbehlo Nemecko. Tento posun je, svojím spôsobom, pochopiteľný, keďže Nemecku hrozí po odstavení jadrových elektrární nedostatok energie a ďalšie zapájanie uhoľných elektrární je v absolútnom rozpore s cieľmi, ktoré chce krajina dosiahnuť. Nemecko sa tak opäť stáva príkladom pre ďalšie európske krajiny líderstva v rozvoji OZE, cesta k vytýčeným energetickým a klimatickým cieľom však bude ešte veľmi náročná.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek