MŽP blokuje investíciu v Tatrách

SAPI
16. 08. 2022



O geotermálnej energii hovoríme pomerne často. Ide o veľmi dôležitý a čistý zdroj tepla, ktorý máme doslova „pod zadkom.“ Napriek tomu potenciál nevyužívame naplno. Príčinou sú bariéry, predovšetkým povoľovacie procesy EIA a vysoké vstupné investičné náklady. Ak sa teda aj nájde investor, narazí na prax slovenských úradov. Inak to nie je ani v prípade zámeru investora v Tatranskej Lomnici. MŽP skomplikovalo investorovi život rozhodnutím, že podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) sa musí posudzovať už projekt samotného prieskumného vrtu. Problémom kompletnej EIA v prípade prieskumného vrtu je ten, že na splnenie požiadaviek hodnotenia sú potrebné údaje, ktoré je možné získať až na základe výsledkov z prieskumného vrtu. Je až paradoxné, že rezort, ktorých má životné prostredie chrániť ho svojimi obštrukciami ohrozuje.

Komentáre

Súvisiace

Príprava pravidiel pre veternú energiu nenapreduje dostatočne rýchlo

Zo Správy o pokroku v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR vyplýva, že Slovensko sa zatiaľ v príprave pravidiel pre výstavbu nových veterných elektrární príliš neposunulo.

14. 03. 2024VIAC

 

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Geotermálny vrt v Kežmarku je už v skúšobnej prevádzke

Po takmer dvoch rokoch od začiatku prác bol geotermálny vrt v Kežmarku spustený do skúšobnej prevádzky.

20. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek