Investičný dlh do európskych sietí rastie, krajiny EÚ podceňujú nové kapacity OZE

SAPI
14. 03. 2024












Zatiaľ čo čoraz častejšie čítame o nárastoch v kapacitách technológií OZE a prognózach naznačujúcich stúpajúci trend ich rozvoja, o to menej vidíme pokroky v rozvoji elektrizačných a distribučných sústav. Ukazuje sa, že mnohé európske krajiny podceňujú očakávaný rozvoj OZE a vo svojich plánoch mu neprispôsobujú investície do sietí. Pri súčasných plánoch by nebolo v roku 2030 možné zapojiť približne 17 GW veterných elektrární a až 205 GW fotovoltiky. Aby sa predišlo tomuto markantnému rozdielu a spomaleniu rozvoja OZE, ktoré by z neho bezprostredne vyplývalo, Európska únia musí navýšiť financie alokované na rozvoj siete, a to až o 5 miliárd  eur ročne.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek