Dekarbonizácia dopravy je opäť o niečo bližšie

SAPI
18. 01. 2023



Z dôvodu rôznorodosti palív a pohonných systémov je sektor dopravy pokladaný za jeden z najnáročnejších na dekarbonizáciu. V Čile však spustili do prevádzky pilotné zariadenie, ktoré môže predstavovať zásadný míľnik pre zníženie emisií aj v tomto sektore.

Továreň Haru Oni, ktorú naprojektovalo konzorcium zahŕňajúce napríklad Siemens, Porsche a HIF Global, využíva OZE na výrobu vodíka a zeleného metanolu. Tie predstavujú základ pre konečný produkt továrne – uhlíkovo neutrálne palivo, ktoré je udržateľné a vyrobené iba pomocou elektriny z OZE. Po ukončení testovacej fázy sa v roku 2023 očakáva produkcia približne 130 tisíc litrov paliva – toto číslo má v polovici dekády stúpnuť až 55 miliónov. Vyrobené zelené palivo je navyše certifikované, čo znamená, že bude spĺňať aj podmienky udržateľnosti v EÚ a bude tu plne využiteľné.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek