Vertikálna agrofotovoltika sa predstaví na prvom virtuálnom veľtrhu o modernej energetike

SAPI
09. 11. 2020



Ako funguje vertikálna agrofotovoltika?

Agrofotovoltika (AGFV) je tradične známa ako špeciálna konštrukcia, kde sa pod vysoko inštalovanými panelmi pestujú zemiaky, maliny alebo iné plodiny. Takýchto inštalácií je na svete celý rad vo forme skleníkov alebo tradičných fotovoltických inštalácií.


Absolútnu novinku však predstavuje tzv. vertikálna agrofotovoltika (VAGFV). Na poli VAGFV je priekopníkom nemecká spoločnosť Next2Sun, ktorá vyvinula špeciálnu  technológiu vertikálnych konštrukcií, na ktorých sú umiestnené bifaciálne (obojstranné) panely. Toto riešenie umožňuje farmárom inovatívnym spôsobom kombinovať poľnohospodársku činnosť s minimálnym záberom pôdy (cca 1 %) spolu s výrobou solárnej energie.


V rámci elektrárne typu VAGFV sú fotovoltické panely inštalované zvisle v dlhých radoch od severu na juh. Vďaka bifaciálnym panelom sa tak elektrina vyrába z oboch strán. Ráno na ne svieti slnko z jednej strany, napoludnie je presne nad nimi a popoludní svieti z druhej strany. V ideálnom prípade sa vďaka nim produkcia solárnej energie zvýši až o 25 percent oproti tradičným elektrárňam na fixných konštrukciách.


Technológia VAGFV sa dá efektívne použiť nielen v poľnohospodárstve, ale aj ako ploty v stavebníctve alebo protihlukové steny na diaľniciach, ktoré sú teraz betónové alebo sklenené. O výhodách a prvých skúsenostiach s prevádzkovaním VAGVF bude vo svojej prednáške na online konferencii Smart Energy Forum v dňoch 25. – 26. novembra 2020 hovoriť Sascha Krause-Tuenker, CEO spoločnosti Next2Sun Gmbh.

Koniec nudných webinárov


Po šiestich rokoch bude mať zavedená konferencia a výstava Smart Energy Forum ako prvá v strednej Európe virtuálnu podobu. V rámci online konferencie a sprievodnej virtuálnej výstavy v dňoch 25. až 26. novembra SEF predstaví riešenia pre modernú energetiku.


Smart Energy Forum prvýkrát prináša prednášky natočené skúsenými filmármi v televíznom štúdiu a tiež živé otázky z publika v rámci online konferencie.


S využitím virtuálnej reality sa prvýkrát v Česku predstavia pomocou virtuálnych stánkov najmodernejšie zelené technológie v oblasti fotovoltiky, akumulácie energie, energetickej sebestačnosti a čistej mobility.


Premiérovo tento rok na Smart Energy Forum predstavíme praktické riešenia pre agrofotovoltiku a sezónnu akumuláciu energie.


Hlavné témy Smart Energy Forum:


Vývojové trendy v oblasti fotovoltických modulov

Nové obchodné modely s dôrazom na výrobu a akumuláciu zelenej energie na vlastnú spotrebu

Agrofotovoltika a inovácie v oblasti solárnej energetiky a akumulácie energie

Novinky v oblasti legislatívy a dotácií

Optimalizácia prevádzky fotovoltických elektrární a batériových úložísk

● Riešenia pre energetickú sebestačnosť s väzbou na čistú mobilitu a Smart Home

Perspektívy rozvoja fotovoltiky

 

Kľúčoví rečníci konferencie Smart Energy Forum:


Richard Brabec, minister MŽP

René Neděla, zástupca pre energetiku, MPO

Charlie Blair, Managing Director, Gravitricity

Stuart Brannigan, Managing Director, AEG Solar Solutions GmbH

Sascha Krause-Tuenker, Managing Director, Next2Sum Gmbh a mnoho ďalších


Až 41 % zľava pre členov SAPI:


Členom SAPI ponúkame 20 % zľavu na registráciu na online konferenciu Smart Energy Forum. Pri online registrácii je nutné zadať zľavový kupón: SEF20SAPI. Účastníci zo Slovenska navyše ušetria ďalších 21 %, pretože na online konferencie v ČR sa neplatí DPH.

 

Ďalšie informácie o Smart Energy Forum:

Celý program konferencie a informácie o registrácii nájdete na webe Smart Energy Forum.

  

Komentáre

Súvisiace

Solární energie a akumulace 2024

Dvojdenný formát tohtoročnej konferencie poskytne dostatočný priestor pre diskusiu o komplexných otázkach spojených s výrobou energie.

24. 04. 2024VIAC

 

Nová energetika, nové modely optimalizácie energetických nákladov

Hybridná (prezenčná & virtuálna) konferencia smart metering/smart grid (14. ročník)

17. 04. 2024VIAC

 

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek