Slovenské dekarbonizačné schémy získali finančnú podporu EÚ

SAPI
11. 10. 2022



Slovenská republika bude môcť v rámci svojich plánov na dekarbonizáciu priemyslu využiť vyše 1,1 miliardy eur. Financie sa budú čerpať cez Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti a Modernizačný fond EÚ, a budú využité na dekarbonizáciu výrobných procesov a zlepšenie energetickej účinnosti podnikov. Podniky spadajúce pod energeticky náročné priemyselné odvetvia sa budú môcť o financie uchádzať v podobe grantov cez verejné súťaže až do roku 2028. Slovensko sa navyše zaviazalo zaistiť celkové zníženie uhlíkovej stopy v priemysle bez toho, aby sa emisie presunuli do iného odvetvia. Aj preto sa počíta s čoraz širším využitím obnoviteľných zdrojov vo výrobnom procese, ktoré sú pokladané za jeden z kľúčových aspektov dekarbonizácie slovenského priemyslu. Nejedná sa pritom iba o elektrinu a teplo vyrobené z OZE, ale aj o možné vedľajšie produkty, ako napríklad zelený vodík, ktorý je vyrábaný práve za použitia OZE. Za dôsledného využitia uvoľnených financií tak môžu slovenské priemyselné podniky značne zvýšiť podiel OZE vo svojom výrobnom procese a nielen znížiť svoje náklady, ale aj dopomôcť k naplneniu slovenských cieľov v rámci Európskej zelenej dohody a plánu REPowerEU.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek