Repowering bude kľúčový pre stabilizáciu systému podpory OZE

Ján Karaba

Juraj Vedej

SAPI
04. 12. 2020



TLAČOVÁ SPRÁVA

4. december 2020

   

Repowering bude kľúčový pre stabilizáciu systému podpory OZE

 

Aktuálny systém podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) si vyžaduje reštrukturalizáciu. Jej úspešnosť bude závisieť od počtu zapojených výrobcov. Podľa SAPI je preto potrebné schému nastaviť na princípe dobrovoľnosti a transparentnosti tak, aby boli výrobcovia motivovaní sa zapojiť.

 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR) aktuálne čelia veľkému problému v podobe historického dlhu voči distribučným spoločnostiam vo výške viac než 300 miliónov eur. Ďalší dlh vo výške presahujúcej 100 miliónov eur vznikol za rok 2020 voči, OKTE, ktoré od januára prebralo úlohu zúčtovateľa podpory OZE. Celkový dlh vo výške presahujúcej 400 miliónov eur vznikol neodbornou a politicky motivovanou reguláciou bývalého vedenia ÚRSO a v súčasnosti výraznou mierou ohrozuje stabilitu systému podpory OZE, ako aj ceny energií pre spotrebiteľov. Do riešenia sa už zapojilo Ministerstvo financií SR, ktoré uvoľnilo 160 miliónov pre distribučné spoločnosti, ako splátku dlhu za rok 2018. ÚRSO a MH SR musia nájsť spôsob, ako zabrániť vznikaniu ďalších dlhov voči OKTE a zároveň udržať ceny energií na aktuálnej úrovni.

 

Reštrukturalizácia výkupných cien

Najmenej invazívnym riešením je, v súčasnej situácii, podľa Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) reštrukturalizácia výkupných cien, ktorými sa na 15 rokov garantovala podpora výroby elektriny z OZE. Takáto reštrukturalizácia by znamenala natiahnutie podpory v čase o ďalších 10 rokov, pri súčasnom znížení výšky výkupnej ceny. Podľa prepočtov asociácie by štát týmto spôsobom mohol dosiahnuť zníženie doplatkov pre fotovoltické elektrárne o 30 – 35%, čo predstavuje úsporu až 80 miliónov eur ročne. Ušetrené prostriedky bude následne možné využiť na splácanie historického dlhu a na ďalší rozvoj OZE napríklad formou aukcií alebo podpory obnovy existujúcich zariadení.

 

„Pri reštrukturalizácii podpory bude kľúčové, aby sa do nej dobrovoľne zapojilo čo najviac výrobcov, ideálne všetci, ktorí spúšťali prevádzku v rokoch 2010 a 2011. Hovoríme spolu o takmer 500 MW výkonu, čo predstavuje až 80% výkonu celej fotovoltiky na Slovensku,“ približuje Ján Karaba, riaditeľ SAPI, ktorá sa na návrhu reštrukturalizácie s ÚRSO intenzívne spolupracuje. „Cieľom je nastavenie systému podpory pri dodržaní dobrovoľnosti, transparentnosti a efektívnosti, v zmysle zapojeného počtu výrobcov. Prioritou teda nesmie byť minimalizácia výkupných cien, ale vytvorenie atraktívnej a motivačnej schémy. V opačnom prípade hrozí, že sa výrobcovia nezapoja,“ dodáva Karaba.

 

Ak sa podmienky podarí nastaviť motivačne, SAPI očakáva, že sa do reštrukturalizovaného systému podpory zapoja všetci fotovoltici. Podľa asociácie by bolo rozhodnutie v podnikaní nepokračovať nelogické. Ak sa systém konečne nastaví dobre, nemá žiadny výrobca dôvod ukončiť prevádzku fotovoltickej elektrárne. Pre iné zelené zdroje je potenciál reštrukturalizácie veľmi nízky.

   

Kontakt pre médiá:

Juraj Vedej, 0944 161 976, j.vedej@chapter4.sk

Komentáre

Súvisiace

Slovensko podpísalo memorandum s japonským výrobcom fotovoltických panelov

Počas pracovnej cesty ministerky hospodárstva SR Denisy Sakovej prišlo i na tému fotovoltiky a jej rozvoja. Pani ministerka totiž podpísala memorandum o porozumení s japonským výrobcom solárnych panelov, spoločnosťou Sekisui Chemical.

14. 02. 2024VIAC

 

MH SR by malo prehodnotiť klimatické ciele v NECP

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vyzýva Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR), aby prehodnotilo klimatické ciele stanovené v Národnom energetickom a klimatickom pláne. Plánovaný podiel OZE na domácej spotrebe energie vo výške 23% je podľa asociácie málo ambiciózny, keďže Slovensko má ďaleko vyšší potenciál.

13. 02. 2024VIAC

 

Aké zmeny možno očakávať v ÚRSO po nástupe nového vedenia?

S novým vedením Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a nástupom Jozefa Holjenčíka do pozície predsedu bolo možné očakávať zmeny na slovenskom trhu s energiami. O tom, čomu sa bude ÚRSO v dohľadnej dobe venovať a aké nástroje plánuje využiť na reformu trhu, viedol nový predseda rozhovor s platformou ENERGOKLUB.

04. 01. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek