Praha pozitívnym príkladom pre slovenské mestá v pláne na uhlíkovú neutralitu

SAPI
29. 11. 2021



Konferencia CEEC 21 opäť otvorila viacero dôležitých otázok. Obzvlášť zaujímavý bol panel vyhradený téme angažovanosti miest do dekarbonizačných snáh. Vedúce postavenie v snahách o dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 má v Českej republike hlavné mesto Praha, ktorá by mohla byť pozitívnym príkladom aj pre slovenské mestá. Praha schválila v roku 2021 balík 69 opatrení s názvom Klimatický plán hl. m. Prahy do roku 2030, ktorých hlavným cieľom je znížiť emisie CO2 do roku 2030 o 45 % v porovnaní s rokom 2010. 


Na vykurovanie chce mesto v budúcnosti využívať čističky odpadových vôd. Energetiku chce Praha postaviť na bezemisných zdrojoch, hlavne solárnej a veternej energii, pričom plánuje inštalovať fotovoltické systémy na viac ako 20 000 budovách. Mesto ďalej integruje tepelné čerpadlá aj ako súčasť existujúcich systémov centralizovaného vykurovania a bude budovať nabíjaciu infraštruktúru pre elektromobily. Plánuje sa však aj nová bioplynová stanica, ktorá bude využívať vytriedený kuchynský odpad na výrobu biometánu a digestátu pre poľnohospodárstvo. (Ďalšie ciele môžete vidieť v tabuľke na obrázku.)


Praha uvádza, že inšpiráciu hľadala v mestách západnej Európy, pretože nechce v roku 2030 stáť mimo diania, ale chce zapadnúť medzi moderné mestá. Ide o vskutku inšpiratívne tvrdenie a vysoké ambície, ktoré by mohli prebrať aj slovenské mestá. 


Primátor Bratislavy Matúš Vallo hovoril o výsadbe stromov, či parkovacej politike, rozširovaní MHD. Za problematické označil, že hlavné mesto Slovenska nemá nárok na Eurofondy, čo značne limituje možnosti Magistrátu. Za celkový problém označil podfinancovanie slovenských miest. 

V porovnaní s Prahou majú slovenské mestá čo doháňať, no je potrebné zdôrazniť, že bez vhodne nastaveného regulačného a legislatívneho prostredia môže akékoľvek snahy rýchlo stroskotať. Rovnako sa samosprávy musia, okrem nedostatku financií, vysporiadať aj so silnou centralizáciou štátu, ktorá oslabuje ich postavenie. V každom prípade by sme radi videli väčšiu iniciatívu miest a samospráv smerom k uhlíkovej neutralite. Starostom radi poradíme a vysvetlíme problematiku OZE.


Komentáre

Súvisiace

Solární energie a akumulace 2024

Dvojdenný formát tohtoročnej konferencie poskytne dostatočný priestor pre diskusiu o komplexných otázkach spojených s výrobou energie.

24. 04. 2024VIAC

 

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Nová energetika, nové modely optimalizácie energetických nákladov

Hybridná (prezenčná & virtuálna) konferencia smart metering/smart grid (14. ročník)

17. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek