Nezávislá analýza upozorňuje na nízke ambície krajín strednej a východnej Európy v oblasti energetickej transformácie

SAPI
18. 05. 2023



TLAČOVÁ SPRÁVA

18. máj 2023

   

Nezávislý think tank Ember zverejnil analýzu, podľa ktorej môžu krajiny strednej a východnej Európy prostredníctvom veternej a slnečnej energie zvýšiť svoju energetickú bezpečnosť a znížiť ceny energií naprieč regiónom až o 29 %. Vyžaduje to však vyššie ambície všetkých krajín regiónu a aktívnejší prístup zo strany politikov a relevantných inštitúcií.

 Pozoruhodné zistenia v oblasti potenciálu rozvoja nových obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v regióne strednej a východnej Európy (CEE) priniesla najnovšia analýza think tanku Ember, ktorá upozorňuje na potrebu nastavenia ambicióznych cieľov v celom regióne, vrátane Slovenska. Väčší záujem o OZE by mohol do Bruselu vyslať jasný signál, že to so zelenou transformáciou myslí vážne aj táto časť Únie.

 „Kým krajiny západnej Európy ako Portugalsko, Holandsko či Dánsko plánujú dosiahnuť do roku 2030 až 80%-ný podiel OZE na domácej spotrebe elektriny, na Slovensku stále diskutujeme o tom, či by nám vlastne nestačilo aj tých 20 %. Nie sme však jedinou krajinou, ktorá za priemerom EÚ zaostáva, problematický je takmer celý región strednej a východnej Európy. Nízkymi ambíciami nášho regiónu však sabotujeme dekarbonizačné plány celej Európskej únie,“ približuje Ján Karaba, riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI), s ktorou Ember na príprave analýzy spolupracoval.

 Ekonomický rozvoj celého regiónu

Zrýchleným prechodom na OZE by sa podľa analýzy organizácie zvýšila aj konkurencieschopnosť regiónu, ktorá bude sprevádzaná rastom investičných príležitostí. Čoraz viac spoločností totiž preferuje investície v krajinách s väčším podielom OZE, v ktorých majú navyše možnosť uzatvárania dlhodobých zmlúv o nákupe zelenej elektrickej energie (tzv. PPAs). Rast sektora obnoviteľných zdrojov teda neprispieva iba k napĺňaniu dekarbonizačných cieľov, ale vedie aj k širším hospodárskym benefitom.

 Ceny energií by mohli v regióne CEE klesnúť až o 29 %

Z obnoviteľných zdrojov pochádza v súčasnosti približne iba 20 % všetkej vyrobenej elektriny v regióne. Podľa analýzy má však celý región strednej a východnej Európy potenciál navýšiť svoje kapacity OZE do roku 2030 až o 200 GW, čo by predstavovalo až 6-násobný nárast oproti súčasnému stavu.

 „Ak by pribudlo dodatočných 200 GW, o ktorých hovorí analýza organizácie Ember, podiel OZE by mohol stúpnuť až na 63 %, čo by pocítili aj domáci odberatelia, keďže dokument hovorí o poklese cien elektriny naprieč regiónom až o 29 %. To by znamenalo výrazne nižšie náklady na elektrinu pre domácnosti, firmy či sociálne zariadenia,“ vysvetľuje riaditeľ SAPI Ján Karaba.

 Slovensko má ďaleko vyšší potenciál ako ambície

Potenciál, o ktorom otvorene hovoria viaceré profesijné organizácie, však často ostáva prehliadaný a nevyužitý. Medzi domácim obyvateľstvom neustále panujú mýty o nedostatočnom počte slnečných dní, prípadne sa argumentom „na Slovensku nefúka“ zjednodušujú dôvody takmer neexistujúceho rozvoja veternej energetiky. Nepravdivé informácie o obnoviteľných zdrojoch energie sa snaží vyvracať aj SAPI. V ostatných mesiacoch sme vypracovali a zverejnili výsledky analýz, podľa ktorých má Slovensko technický potenciál využívať veternú energiu na až 20% územia a tiež obrovský nevyužitý potenciál strešnej fotovoltiky. Slovensku by pritom na dosiahnutie uhlíkovej neutrality stačilo využiť iba zlomok týchto teoretických kapacít“, dopĺňa Ján Karaba.

 Rozsiahle investície do distribučných a prenosových sústav

K naplneniu vyšších ambícií bude potrebné výrazné posilnenie prenosových a distribučných sústav a to tak na národnej, ako na medzinárodnej úrovni. „Neoddeliteľnou súčasťou rozvoja OZE na Slovensku sú domnienky o nedostatočnej kapacite sústav. Aj keď tieto tvrdenia v našich reáliách považujeme často za výhovorky distribučných spoločností, faktom ostáva, že masívna reštrukturalizácia energetického mixu si bude vyžadovať prispôsobenie sústav novej podobe trhu. V rozpočte EÚ je pre tento účel vyhradených rádovo niekoľko miliárd eur a s časťou týchto prostriedkov môže počítaj aj Slovensko, za predpokladu, že jasne stanovíme náš zámer prispôsobiť sústavy rozvoju OZE. Rozvoj sústav by preto mal byť jedným z kľúčových opatrení v našich národných stratégiách, vrátane INEKP,“ zdôrazňuje Ján Karaba.

  

Kontakt pre médiá:

Juraj Vedej, 0944 161 976, j.vedej@chapter4.sk

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek