Klimatický štrajk aj s podporou SAPI

Juraj Vedej

SAPI
13. 09. 2019



SAPI sa prostredníctvom Slovenskej klimatickej iniciatívy (ktorej je zakladajúcim členom) pripojila k spoločnému vyhláseniu mimovládnych organizácii ku klimatickému štrajku. Ľudstvo svojou činnosťou ničí Zem v čoraz väčšej miere. Súčasné technológie pritom ponúkajú alternatívy, pre ekologickejšie a hospodárnejšie pôsobenie ľudí na modrej planéte. Tlaky na zmenu zmýšľania elít postupne rastú už desaťročia a teraz prišiel čas, kedy je zmena nevyhnutná, v záujme zachovania ekosystémov a zdravia celej planéty.

Mnohí sme začali od seba už dávno. Triedime odpad, obmedzujeme používanie plastov na minimum, neplytváme potravinami ani surovinami, využívame zelené zdroje, bývame v hospodárnych budovách, prípadne pod zelenými strechami. Tlak verejnosti si uvedomujú aj vlády a parlamenty, no stále ľudstvo robí na tejto úrovni príliš málo. Bez ohľadu na vek, pohlavie, či farbu pleti, všetci dýchame ten istý vzduch a žijeme na rovnakej planéte. Je len jedna. Jediná a jedinečná. Len ťažko nájdeme vo vesmíre podobnú a ešte ťažšie sa k nej dostaneme.

S nádejou sledujeme rozmach študentského hnutia Fridays For Future, ktoré po celom svete už rok organizuje študentské štrajky za klímu. Sme radi, že podobné hnutie existuje aj na Slovensku. Uvedomujeme si, že klimatická kríza je natoľko vážny problém, že sa ňou musíme zaoberať všetci, vo všetkých sférach spoločnosti. V spoločnom vyhlásení sa preto pridávame k tvrdeniu, že okrem sľubov a stratégií si musíme konečne stanoviť aj konkrétne kroky pre čo najrýchlejšie znižovanie emisií skleníkových plynov a prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Riešenie klimatickej krízy si vyžaduje podporu a zapojenie nás všetkých - musíme nielen zmeniť naše každodenné správanie, ale aj spojiť sily a žiadať systémové zmeny v spoločnosti.

Rozhodli sme sa vypočuť výzvu študentského hnutia a pripájame sa k účasti na klimatickom štrajku, ktorý sa uskutoční 20. septembra 2019 o 11.00 h na námestiach v Bratislave, Košiciach, Bánské Bystrici a Žiline.

Celé znenie spoločného prehlásenia nájdete na stránkach Greenpeace Slovensko. Pridajte sa k nám, ide o všetko.

 

Komentáre

Súvisiace

Veterné elektrárne sú kľúčový prvok boja s klimatickými zmenami aj pre Slovensko

Veterné elektrárne sú najlacnejšou cestou v rámci boja s klimatickými zmenami. Podľa energetického think-tanku Ember môžu aj vďaka tomu spolu so solárnymi elektrárňami prispieť až k tretine znižovania emisií CO2, ktoré je potrebné pre dosiahnutie globálneho cieľa zníženia teplôt o 1,5 stupňa do roku 2030.

23. 02. 2024VIAC

 

Elektráreň Nováky dnes oficiálne ukončuje svoju prevádzku

Po dlhých rokoch svojho fungovania dnes Elektráreň Nováky oficiálne ukončuje výrobu elektriny a tepla z uhlia.

20. 12. 2023VIAC

 

Analýza: zabránené emisie ako nástroj pre dosiahnutie klimatických cieľov

Podľa nedávno vydanej analýzy agentúry GreenTalk je Slovensko schopné naplniť ciele vyplývajúce z Európskej zelenej dohody a balíčku Fit for 55. Kľúčovú úlohu by pri tom mali zohrať tzv. zabránené emisie, teda emisie, ktoré sa nevyprodukujú vďaka využitiu ekologickejších zdrojov a technológií.

06. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek