Európsky parlament potvrdil nové cieľe pre využitie OZE

SAPI
21. 09. 2023



Európsky parlament definitívne schválil novú podobu smernice o energii z obnoviteľných zdrojov. Jednou z hlavných zmien bolo navýšenie cieľov pre podiel OZE na energetickej spotrebe - do roku 2030 by malo vyše 42% energií pochádzať z obnoviteľných zdrojov. Zároveň bol stanovený aj ambicióznejší cieľ, podľa ktorého by sa mali členské štáty usilovať o dosiahnutie až 45% podielu. 

Okamžite sa však objavila aj kritika - podľa niektorých analytikov je cieľ až príliš ambiciózny, keďže súčasný podiel OZE sa pohybuje približne na úrovni 22%. Vyznievajú preto názory, že už teraz je zrejmé, že sa nový cieľ nepodarí naplniť. Okrem toho bolo schválené zrýchlenie schvaľovacích procesov pre projekty OZE. Po novom by mal štátny aparát vydať finálne rozhodnutie o povolení výstavby do 12 mesiacov v prípade projektovania v oblastiach vhodných na výrobu energie z OZE. Mimo týchto oblastí bol limit stanovený na 24 mesiacov. V oboch prípadoch bude tiež platiť, že ak nebude do tohto termínu rozhodnutie vydané, tak budú projektové zámery pokladané za schválené.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek