Európska komisia predstavila akčný plán na podporu veternej energie

SAPI
26. 10. 2023



Začiatkom týždňa Európska komisia oficiálne predstavila svoj nový akčný plán na podporu rozvoja veternej energetiky naprieč Európskou úniou. Podľa stratégie v REPowerEU má Únia do roku 2030 dosiahnuť až 420 GW inštalovanej veternej kapacity - viac než dvojnásobok aktuálnej hodnoty. Vzhľadom na niektoré pretrvávajúce bariéry, ako aj očakávanú záťaž na výrobcov komponentov a zásobovaciu sieť, preto Komisia predstavila balíček opatrení, ktoré majú prispieť k dosiahnutiu tohto cieľa. Jedným z opatrení bude podpora digitalizácie povoľovacích procesov v členských štátoch skrz vytvorenie dedikovaného nástroja. Komisia si od toho sľubuje rýchlejšie povoľovanie nových veterných projektov, čo aj naďalej predstavuje jednu z popredných bariér aj na Slovensku. Okrem toho je však značná časť plánu venovaná aj ochrane európskeho trhu a výrobcov - či už skrz väčšie investície do európskych fabrík, alebo zamedzovanie monopolných praktík tretích krajín.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Väčšina Slovákov je za vyššie využitie vetra, oslabuje aj NIMBY syndróm

nedávneho prieskumu verejnej mienky z dielne agentúry IPSOS, ktorý bol pripravený pre Národnú implementačnú a koordinačnú agentúru, vyplýva, že až približne 70 % percentám obyvateľov sa pozdáva myšlienka výstavby veterných parkov na území Slovenska.

28. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek