Ďalšia rana zo strany vlády pre obnoviteľné zdroje energie

SAPI
29. 11. 2022



TLAČOVÁ SPRÁVA

29. november 2022

   


Vláda SR v utorok schválila daň z mimoriadnych príjmov, ktorá sa dotkne aj elektrární vyrábajúcich z obnoviteľných zdrojov energie. Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE upozorňuje na ostrý rozpor s nariadením EÚ, z ktorého daň vychádza, ako aj rozpor s aktuálne platnou slovenskou legislatívou, keďže z príjmových stropov nie sú vylúčení mnohí výrobcovia elektriny z OZE, ktorí dostávajú podporu formou garantovaných výkupných cien. Opatrenie tak stropuje výkupné ceny, ktoré sa podľa aktuálne platnej legislatívy stropovať nedajú.

 

Novo schválená daň z mimoriadnych príjmov je reakciou na Nariadenie EÚ z októbra 2022, kde sú cieľovými subjektami nového odvodu tzv. inframarginálni výrobcovia, čo zahŕňa aj obnoviteľné zdroje s výnimkou biometánu. Členské štáty dostali možnosť zvoliť si konkrétny spôsob, akým príjmové stropy zavedú. Slovenská republika pri implementácii zachádza ďaleko nad rámec toho, čo EÚ od opatrenia očakáva. V Nariadení EÚ (strana 6, bod 36) totiž stojí: „V niektorých členských štátoch sú príjmy získané od niektorých výrobcov už zastropované prostredníctvom štátnych a verejných opatrení, ako sú výkupné tarify a dvojsmerné rozdielové zmluvy. Títo výrobcovia nemajú prospech zo zvýšených príjmov vyplývajúcich z nedávneho prudkého nárastu cien elektriny. Existujúci výrobcovia, na ktorých sa vzťahuje tento druh štátnych opatrení, ktoré sa neprijali v reakcii na súčasnú energetickú krízu, by preto mali byť z uplatňovania stropu trhových príjmov vylúčení. Strop trhových príjmov by sa nemal uplatňovať ani na výrobcov, ktorých trhové príjmy podliehajú iným regulačným opatreniam, ktoré prijali orgány verejnej moci a v rámci ktorých sa príjmy prevádzajú priamo spotrebiteľom."

 

„Napriek jasnému zneniu Nariadenia EÚ išla slovenská vláda pri novom opatrení ďalej ako bolo žiadané a chce stropovať aj výrobcov, ktorí majú nižšie výkupné ceny, ako sú súčasné trhové ceny elektriny a zároveň referenčná úroveň 180 EUR/MWh, ktorá je definovaná v Nariadení EÚ. Títo výrobcovia majú byť zastropovaní na úrovni ich výkupných cien, čo považujeme za veľmi nešťastný zásah do trhu,“ upozorňuje riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) Ján Karaba.

 

 

Ďalšia rana pre zelených výrobcov

Súčasná vláda počas svojho pôsobenia schválila viacero kľúčových dokumentov, v ktorých sa zaväzuje podporovať rozvoj obnoviteľných zdrojov. Podľa SAPI však väčšina cieľov aj opatrení zatiaľ ostáva len na papieri. V kontraste so záväzkami však vláda po G-komponente či povinnej prolongácii zasadzuje formou dane z mimoriadnych príjmov výrobcom z OZE ďalšiu tvrdú ranu.

 

„Ministerstvo hospodárstva SR zneužilo dobre myslené opatrenie EÚ na uštedrenie ďalšej rany obnoviteľným zdrojom. Výrobcovia, ktorí mali byť pôvodne vyňatí z opatrenia sa z ničoho nič stali až výnimočne zaujímaví. Ide tu o politické opatrenie a zásadný zásah do trhu s elektrinou, ktorý môže mať pre niektorých výrobcov elektriny až likvidačné následky. To je, samozrejme, v absolútnom rozpore s účelom pôvodného nariadenia EÚ. Podotýkam aj, že opatrenie nebolo s odbornou verejnosťou vôbec vopred konzultované a má byť prijaté v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré prípadné konzultácie ani neumožňuje,“ hodnotí Ján Karaba. „Myslím, že pri tomto opatrení môžeme otvorene hovoriť o násilnom zásahu do slovenskej energetiky a legislatívy,“ uzatvára riaditeľ SAPI.

 

 

 

Kontakt pre médiá:

Juraj Vedej, 0944 161 976, j.vedej@chapter4.sk

Komentáre

Súvisiace

V Európskej únii má tento rok výroba elektriny z veterných a fotovoltických elektrární prekročiť výrobu z fosílnych palív

Hlavným ťahúňom rastu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie vo svete sú aj naďalej veterné a fotovoltické elektrárne. Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry očakávaný rast spotreby elektriny, ktorý bude najvyšší za predchádzajúce dve desaťročia, význam obnoviteľných zdrojov ešte vzrastie. Veterné a fotovoltické elektrárne majú totiž relatívne krátku dobu výstavby a zároveň najnižšie výrobné ceny elektriny.

22. 07. 2024VIAC

 

Európske reformy trhu s elektrinou meškajú, Slovensko je jedno z mnohých previnilcov

Hoci bol európsky balík Čistá energia pre všetkých Európanov prijatý už v roku 2019, dodnes nebol plne implementovaný vo väčšine krajín EÚ. Až 21 krajín EÚ, vrátane Slovenska, je predmetom právnych konaní za nesplnenie týchto povinností.

03. 07. 2024VIAC

 

Vízia najsilnejšej frakcie Európskeho parlamentu - silnejšia ekonomika, slabšie environmentálne ciele

Dohoda zeleného rastu - taký symbolický názov by mohla podľa dokumentu s prioritami Európskej ľudovej strany niesť revidovaná Európska zelená dohoda. Konzervatívci navrhujú hlbšie zameranie sa na ekonomiku a energetickú bezpečnosť, argumentujúc, že súčasné prísne environmentálne regulácie môžu brzdiť hospodársky rast a konkurencieschopnosť na globálnom trhu.

03. 07. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek