Aj fotovoltické elektrárne môžu v budúcnosti stabilizovať sústavu

SAPI
21. 12. 2021



Za hlavné negatívum obnoviteľných zdrojov energie je všeobecne považovaná ich intermitentnosť, teda nestabilita dodávky. Konvenčné elektrárne, jadrové či uhoľné, zabezpečujú stabilitu elektrickej siete vďaka synchrónnym generátorom. V Fraunhoferovom inštitúte skúmajú, ako môžu úlohu stabilizátora siete prevziať OZE. Kľúčom k tomu sa môžu stať grid-forming striedače. Ide o zariadenia, premieňajúce jednosmerný prúd na striedavý. Sú naprogramované tak, aby reagovali v krátkom čase na výkyvy v sieti. Ďalším krokom bude implementácia tejto technológie do veľkej fotovoltickej elektrárne s akumulátorom. Tento príklad len potvrdzuje, že budúcnosť je v OZE a ich negatíva je možné odstrániť kvalitným výskumom a investíciami do nových technológií. To je niečo, čím by sme sa mali inšpirovať aj na Slovensku. 

Komentáre

Súvisiace

V Európskej únii má tento rok výroba elektriny z veterných a fotovoltických elektrární prekročiť výrobu z fosílnych palív

Hlavným ťahúňom rastu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie vo svete sú aj naďalej veterné a fotovoltické elektrárne. Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry očakávaný rast spotreby elektriny, ktorý bude najvyšší za predchádzajúce dve desaťročia, význam obnoviteľných zdrojov ešte vzrastie. Veterné a fotovoltické elektrárne majú totiž relatívne krátku dobu výstavby a zároveň najnižšie výrobné ceny elektriny.

22. 07. 2024VIAC

 

Európske reformy trhu s elektrinou meškajú, Slovensko je jedno z mnohých previnilcov

Hoci bol európsky balík Čistá energia pre všetkých Európanov prijatý už v roku 2019, dodnes nebol plne implementovaný vo väčšine krajín EÚ. Až 21 krajín EÚ, vrátane Slovenska, je predmetom právnych konaní za nesplnenie týchto povinností.

03. 07. 2024VIAC

 

Českom otriasol prípad požiaru fotovoltiky, je za ňou opäť jej neodborná inštalácia

Nechať si robiť inštaláciu od neovereného inštalatéra, či už kvôli zdanlivo lepšej cene alebo časovej dostupnosti, je riziko. Robiť si ju však sám tak, ako to robil v tomto prípade majiteľ domu, už prekračuje hranicu hazardu so zdravím a životom. Ide o nešťastnú priamu úmeru, kde s pribúdajúcou fotovoltikou pribúdajú aj prípady jej porúch.

03. 07. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek