Denník SME: "Ficove dotácie vyvolali podozrenie z podvodu"

Veronika Galeková
03. 02. 2016



Na denníku SME vyšiel článok o podozreniach v 2. kole dotácii programu Zelená domácnostiam. SIEA naň dnes reagovala vyhlásením, že žiadosti roboty nevypĺňali. Vaše skúsenosti s registráciou v 2. kole nám môžete zdeliť formou tohto dotazníka (rozklikni). Vaše podnety a skúsenosti budeme preverovať. Článok SME: BRATISLAVA. Jeden z projektov, ktorý spustila vláda Roberta Fica, vyvoláva v súčasnosti otázniky. Mnohým odborníkom sa javí pozadie prideľovania dotácií na využívanie obnoviteľných zdrojov energie pre domácnosti podozrivé. O peniaze na takzvanú zelenú energiu mali možnosť žiadať ľudia v rámci programu Zelená domácnostiam, na ktorý je celkovo vyčlenených 45 miliónov eur. V pondelok prebiehalo už druhé kolo žiadostí o dotácie, celkovo za štyri milióny.

Podivná rýchlosť

Kým v prvom kole si 3,25 milióna eur rozobrali ľudia za štyri dni, v druhom kole to trvalo omnoho kratšie. Štátna Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) tvrdí, že to trvalo pár hodín. Montéri či zhotovitelia zelených zariadení, čo o dotácie žiadali, tvrdia, že sa vyčerpali približne za hodinu. „Náš klient už po 15 minútach od spustenia dostal rezervačné číslo okolo tritisíc. Vyplniť taký počet tlačív za taký krátky čas nie je veľmi reálne,“ hovorí Ján Otčenáš z firmy GEEA, ktorý je zároveň aj poradcom EBRD na obnoviteľné zdroje a energetickú efektívnosť. Neskúsenému človeku pritom podľa neho trvá aj pol hodiny, kým tlačivá vyplní. Celkovo bolo podľa hovorcu štátnej SIEA Eduarda Jambora vydaných 3216 poukážok. Vysvetlil, že poukážky agentúra vydávala automaticky v poradí, ktoré vyplývali zo zverejnených všeobecných podmienok podpory projektu, pričom v súlade s nimi sa uplatňovali uprednostňujúce kritériá. Otčenáš, aj  ďalší odborníci si kladú otázku, ako je možné, že boli žiadosti o dotácie vyplnené tak rýchlo. Mnohí dokonca špekulujú, že veľa prihlášok nevypĺňali ľudia, ale automatický systém (robot). "O možnostiach ako predísť automatickému vypĺňaniu formulárov sme zároveň informovali vopred, ešte pred spustením prvého kola projektu. Už samotná štruktúra formulára obsahuje prvky, ktoré by tomu mali aspoň na čas zabrániť. V druhom kole bola do systému doplnená tzv. captcha," povedal hovorca štátnej agentúry Eduard Jambor. Dodal, že ak by mal niekto záujem o prelomenie, aj tá je samozrejme prelomiteľná. Vzhľadom na počet prístupov na stránku, keď v ten deň bolo v priemere po 200 návštevníkov agentúra nepredpokladá, že formuláre vypĺňal robot. "Na stránke zelenadomacnostiam.sk bolo v ten deň vyše 6000 unikátnych prístupov," vraví Jambor.
Živnostník Jaroslav Varo, ktorý pracuje ako certifikovaný montér, vypĺňal v pondelok prihlášky za svojich klientov. Tvrdí, že opatrenie proti robotom sa po pár minútach menilo. „Pri prvých registráciách som musel len zakliknúť fajku, že nie som robot. Pri štvrtom klientovi som už musel označiť obrázky, na ktorých boli autá,“ opisuje situáciu. Podľa informácií denníka SME ľudia z prostredia energetiky na možný problém s robotmi agentúru pred pár týždňami upozorňovali. Jambor dodal, že autorov podnetov otvorene žiadali, aby ich zaslali oficiálnou cestou. To sa podľa jeho slov aj stalo a podnetmi sa zaoberali. S podobným problémom sa nedávno borili v Rakúsku, kde sa na akcii zúčastnili aj roboty. Rakúšania súťaž zrušili a prijali nové pravidlá, ktoré uchádzača o dotáciu pri podozrení z akcievylúčia.

Ráno nebolo nič jasné

Za nekorektný považujú žiadatelia o dotáciu aj spôsob, akým agentúra o spustení druhého kola dotácií informovala. Už vlani v decembri bolo jasné, že presný termín kola agentúra oznámi v januári. Aj napriek pomerne dlhému času na prípravu o tom agentúra informovala podľa konateľa spoločnosti Easysun Jána Bokroša až v piatok podvečer. „V pondelok ráno, v deň spustenia akcie, nebolo ešte ani jasné, o koľkej hodine druhé kolo žiadostí o dotácie otvoria,“ hovorí Bokroš. Kolo nakoniec spustili presne napoludnie. Mnohí si začiatok akcie všimli len preto, že celý deň kontrolovali stránku. „Boli aj takí, ktorí si preto zobrali dovolenku,“ hovorí Otčenáš. Prečo práve tento čas považovala SIEA za ten najhodnejší, je otázne. V Rakúsku tieto akcie podľa odborníkov spúšťajú až v čase, keď je väčšina ľudí z práce doma. Žiadateľom sa nepozdáva ani spôsob, akým agentúra informovala o poskytnutí dotácie. Ľudia najskôr vyplnili žiadosť, prišiel im potvrdzujúci e-mail, na ktorý keď klikli, otvorila sa im stránka, kde bolo napísané, že ich registrácia bola zaevidovaná a zmluva sa pripravuje. „Až po hodinách im prišiel e-mail, že v žiadosti neuspeli,“ hovorí Otčenáš. Podobnú skúsenosť má aj Bokroš, ktorý tvrdí, že bude agentúru žiadať o vysvetlenie.
Celý článok na SME.sk: http://ekonomika.sme.sk/c/20085383/ficove-dotacie-vyvolali-podozrenie-zpodvodu.html#ixzz3z7EjDV62
Autori článku:  ,
SIEA dnes vydali stavonisko k podozreniam a k článku na SME: http://zelenadomacnostiam.sk/sk/nezaradene/ziadosti-o-poukazky-v-zelenej-domacnostiam-nevyplnali-roboty

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek