NR SR dnes dala stopku Jahnátkovmu čiernemu zoznamu

Ján Karaba

Juraj Vedej

SAPI
24. 09. 2020



TLAČOVÁ SPRÁVA

24. september 2020

   


Po 6 mesiacoch tvrdého boja dnes Národná rada SR schválila novelu Zákona o podpore OZE, ktorá vytvára spravodlivejší mechanizmus sankcionovania za nedoplatky na daniach a odvodoch a odstraňuje likvidačné následky na hospodársku životaschopnosť výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov.

 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pod vedením Ľubomíra Jahnátka zverejnil na svojom webe dňa 16. 3. 2020 zoznam, ktorým odobral mnohým výrobcom podporu formou doplatku. Dôvodom zrušenia podpory malo byť nezaplatenie daní alebo odvodov, a to bez ohľadu na výšku dlžného poistného, či dĺžku omeškania s úhradou poistného. Úrad podľa doterajšej právnej úpravy neprihliadal ani na skutočnosť, že výrobca zelenej energie dlžné poistné už medzičasom uhradil. Keďže doplatok tvoril v prípade mnohých výrobcov 80 - 95 % výnosov z predaja vyrobenej elektriny, išlo o likvidačné rozhodnutie a podnikateľom hrozili v dôsledku tejto neprimeranej sankcie hospodárske škody a zamestnancom prepúšťanie.

 

Zmena legislatívy

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE reagovala na situáciu okamžite a v priebehu 6 mesiacov využila všetky dostupné prostriedky, aby výrobcov pred zánikom zachránila. Čiernym zoznamom sa zaoberal aj Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti.  Po dôkladných analýzach a zvážení všetkých faktorov dospela asociácia k záveru, že pomôže len zmena legislatívy. V spolupráci s advokátskou kanceláriou Poláček & Partners vypracovala SAPI návrh novely Zákona o podpore OZE. Tá prešla prvým čítaním aj vďaka otvorenému listu, ktorý SAPI adresovala poslancom a dnes ju Národná rada SR v definitívne schválila.

 

Sme veľmi radi, že sa nám podarilo pomerne rýchlo a efektívne vyriešiť problém, ktorý postihol vyše 100 výrobcov zelenej elektriny. Pre svoje, niekedy naozaj nepatrné, nedoplatky voči Sociálnej poisťovni boli výrobcovia elektriny uvedení v čiernom zozname ÚRSO a prišli o celú svoju podporu. Situáciu týchto výrobcov novela vyriešila tak, že pokiaľ ku dňu jej účinnosti (t.j. ku 1.11.2020) uhradia svoje daňové a odvodové povinnosti, právo na podporu doplatkom im trvá naďalej, a to podľa pôvodných podmienok podpory a zároveň im bude doplatená podpora za tento rok.“ vysvetľuje Pavol Poláček, partner advokátskej kancelárie Poláček & Partners. „Pozitívne vnímame aj skutočnosť, že popri odstránení neústavných a likvidačných dopadov na už dotknutých výrobcov prišlo aj k zásadnej zmene charakteru tejto sankcie a jej výraznému zmierneniu. Po novom, v prípade nedoplatkov na daniach a odvodoch výrobcovi podpora doplatkom nezanikne úplne, len mu nebude vyplatená počas obdobia jeho omeškania s úhradou daní a odvodov.“ približuje Pavol Poláček.

 

„Dnešným dňom sme víťazne ukončili naše 6 mesiacov trvajúce ťaženie proti neprávosti a svojvôli bývalého vedenia ÚRSO. Musím povedať, že ide o prelomovú legislatívu z podnetu SAPI, spracovanú v spolupráci s advokátskou kanceláriou Poláček & Partners, ktorá napráva neústavnú časť zákona, ktorá v zákone nikdy nemala byť a dostala sa tam len vďaka nepremyslenému poslaneckému návrhu Maroša Kondróta,“  hodnotí riaditeľ SAPI, Ján Karaba. „Výrobcovia si po pol roku obáv o svoju existenciu môžu konečne vydýchnuť, keďže im OKTE vyplatí podporu od obdobia, kedy bol Jahnátkov čierny zoznam zverejnený,“ uzatvára Ján Karaba.

  

 

Kontakt pre médiá:

Juraj Vedej, 0944 161 976, j.vedej@chapter4.sk

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Správa o stave rozvoja OZE v elektroenergetike za rok 2023 upozorňuje na nedostatočné ambície Slovenska

Správa o stave trhu obnoviteľných zdrojov energie (Slovak Market Outlook for Renewables 2023), ktorú pripravila Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI), naznačuje niektoré pozitívne trendy, no upozorňuje aj na potrebu zvýšenia ambícií Slovenskej republiky v oblasti rozvoja zelených zdrojov.

03. 04. 2024VIAC

 

Aké zmeny možno očakávať v ÚRSO po nástupe nového vedenia?

S novým vedením Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a nástupom Jozefa Holjenčíka do pozície predsedu bolo možné očakávať zmeny na slovenskom trhu s energiami. O tom, čomu sa bude ÚRSO v dohľadnej dobe venovať a aké nástroje plánuje využiť na reformu trhu, viedol nový predseda rozhovor s platformou ENERGOKLUB.

04. 01. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek