ZVLÁŠTNE ROZHODNUTIE V KAUZE G-KOMPONENT. OKRESNÝ SÚD BRATISLAVA I ROZHODUJE INAK AKO OSTATNÉ SÚDY

SAPI
29. 04. 2019



Podľa rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I, výrobca elektriny nemá nárok na vrátenie platby za prístup. Tá istá sudkyňa v rovnaký deň vydala aj druhé, takmer totožné rozhodnutie.

Desiatky rozhodnutí už dali za pravdu výrobcom

Kauzu G-komponent pozorne sledujeme od jej začiatku. Už v čase, keď platbu za prístup zaviedla sporná vyhláška, existovali zásadné pochybnosti o jej ústavnosti a zákonnosti. To neskôr potvrdil aj Ústavný súd, ktorý časť vyhlášky zrušil.

Následne prišli desiatky rozsudkov okresných a krajských súdov, ktoré uložili distribučným spoločnostiam povinnosť vrátiť neoprávnene vyberané platby za prístup.


Celý článok si môžete prečítať tu.

Komentáre

Súvisiace

SAPI: Ústavný súd SR odporuje sám sebe

Tretí senát Ústavného súdu SR vydal rozhodnutie v kauze platby za prístup do distribučnej sústavy (tzv. G-komponentu). Toto rozhodnutie sa zásadne odkláňa od rozhodnutia pléna Ústavného súdu v roku 2016, ktorý vyhlásil G-komponent za protiústavný. Zároveň poprelo desiatky rozhodnutí okresných a krajských súdov. Výrobcovia elektriny hovoria o nestabilite podnikateľského prostredia a konci právnej istoty.

13. 01. 2022VIAC

 

Poslancovi Ficovi sa nepáči vyhláška ku G-komponentu

Súčasná kríza spôsobená skokovým rastom cien energií nám naznačuje potrebu rýchlej transformácie na obnoviteľné zdroje.

05. 10. 2021VIAC

 

SAPI: Zníženie G-komponentu nezaplatia spotrebitelia

Dnes (29. september 2021) skončilo medzirezortné pripomienkové konanie (MPK) k novele Zákona o podpore OZE. Novela prináša viacero komplexných zmien, spomedzi ktorých patrí medzi najkľúčovejšie problematika G-komponentu. Poplatok za prístup do distribučnej sústavy spôsobuje už roky obrovské problémy v slovenskej energetike.

29. 09. 2021VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek