SAPI sa podpísalo pod otvorený list pre Európsku komisiu

SAPI
18. 03. 2019

Ešte v októbri minulého roka sa SAPI pripojilo k iniciatíve CAN Europe, ktorej cieľom bolo povzbudiť ministrov zahraničných vecí členských štátov, aby súhlasili s markantným zvýšením investícií EÚ do prevencie klimatických zmien. CAN Europe nezaháľa a pripravuje ďalšiu aktivitu, ktorá je spojená s blížiacim sa hlasovaním poslancov Európskeho parlamentu o Kohéznom fonde (CF) a Fonde regionálneho rozvoja (ERDF).

CAN Europe pošle pred hlasovaním, ktoré bude 27. marca 2019 otvorený list, v ktorom priblíži problematiku a upozorní na dôležitosť rozhodnutia a možné dôsledky. Aj napriek zastavovaniu podpory ťažby uhlia totiž sa totiž opäť rozhoduje o budúcnosti využívania fosílnych palív, presnejšie, zemného plynu. Okrem negatívnych vplyvov na životné prostredie by ale takéto rozhodnutie malo vplyv aj na ekonomiku a mohlo by výrazne spomaliť prechod k zelenej energii a investíciám do obnoviteľných zdrojov.

Pod otvorený list sa podpísalo viacero odborníkov a organizácií z celej Európy, vrátane SAPI, ktorá, už tradične, dôležité aktivity na úrovni EÚ podporuje.

UPDATE:
Hlasovanie Európskeho Parlamentu vylúčilo fosílne palivá z 320 miliárdového Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške (EFRR) a Kohézneho fondu na roky 2021 - 2027, čo predstavuje jasné prihlásenie sa EÚ k svojim záväzkom znížiť emisie skleníkových plynov v rámci Parížskej dohody. Spolu sme to opäť dokázali!

Komentáre

Súvisiace

Európsky deň solárnej energie pripomína dôležitosť slnka

Európsky deň solárnej energie je iniciatíva, za ktorou stojí SolarPower Europe, pričom cieľom je spojiť občanov, podniky a politikov, aby spoločne poukázali na výhody solárnej energie a podporovali spoločné opatrenia pre udržateľnú a odolnú budúcnosť.

20. 06. 2024VIAC

European Solar Day

Pridajte sa k nám a oslávme spolu European Solar Day 2024. Povedzme všetkým o sile slnka a o tom, ako nám môže pomôcť pri dosiahnutí uhlíkovej neutrality.

19. 06. 2024VIAC

Elektrina by vedela pokryť až 90 % výroby tepla v priemysle, EÚ však stavia najmä na vodík

Sektor priemyslu je aktuálne zodpovedný za približne 20% emisií skleníkových plynov v Európskej únii, pričom leví podiel - až 75 % priemyselných emisií - pochádza z výroby tepla potrebného na tavenie skla a výrobu železnej rudy a potravín.

13. 06. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek