SAPI sa podpísalo pod otvorený list pre Európsku komisiu

SAPI
18. 03. 2019

Ešte v októbri minulého roka sa SAPI pripojilo k iniciatíve CAN Europe, ktorej cieľom bolo povzbudiť ministrov zahraničných vecí členských štátov, aby súhlasili s markantným zvýšením investícií EÚ do prevencie klimatických zmien. CAN Europe nezaháľa a pripravuje ďalšiu aktivitu, ktorá je spojená s blížiacim sa hlasovaním poslancov Európskeho parlamentu o Kohéznom fonde (CF) a Fonde regionálneho rozvoja (ERDF).

CAN Europe pošle pred hlasovaním, ktoré bude 27. marca 2019 otvorený list, v ktorom priblíži problematiku a upozorní na dôležitosť rozhodnutia a možné dôsledky. Aj napriek zastavovaniu podpory ťažby uhlia totiž sa totiž opäť rozhoduje o budúcnosti využívania fosílnych palív, presnejšie, zemného plynu. Okrem negatívnych vplyvov na životné prostredie by ale takéto rozhodnutie malo vplyv aj na ekonomiku a mohlo by výrazne spomaliť prechod k zelenej energii a investíciám do obnoviteľných zdrojov.

Pod otvorený list sa podpísalo viacero odborníkov a organizácií z celej Európy, vrátane SAPI, ktorá, už tradične, dôležité aktivity na úrovni EÚ podporuje.

UPDATE:
Hlasovanie Európskeho Parlamentu vylúčilo fosílne palivá z 320 miliárdového Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške (EFRR) a Kohézneho fondu na roky 2021 - 2027, čo predstavuje jasné prihlásenie sa EÚ k svojim záväzkom znížiť emisie skleníkových plynov v rámci Parížskej dohody. Spolu sme to opäť dokázali!

Komentáre

Súvisiace

Analýza SAPI: NECP potrebuje revíziu

Národný energetický a klimatický plán Slovenskej republiky je dlhodobo predmetom diskusií odborníkov. Európska komisia ho označila za „málo ambiciózny“ a aj Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) plán kritizovala a pripomienkovala už počas jeho tvorby.

29. 06. 2020VIAC

Budovy ponúkajú veľký priestor pre rozvoj OZE

15. 05. 2020VIAC

SAPI: Vláda musí riešiť plán zelenej obnovy komplexne

29. 04. 2020VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek