SAPI sa podpísalo pod otvorený list pre Európsku komisiu

SAPI
18. 03. 2019

Ešte v októbri minulého roka sa SAPI pripojilo k iniciatíve CAN Europe, ktorej cieľom bolo povzbudiť ministrov zahraničných vecí členských štátov, aby súhlasili s markantným zvýšením investícií EÚ do prevencie klimatických zmien. CAN Europe nezaháľa a pripravuje ďalšiu aktivitu, ktorá je spojená s blížiacim sa hlasovaním poslancov Európskeho parlamentu o Kohéznom fonde (CF) a Fonde regionálneho rozvoja (ERDF).

CAN Europe pošle pred hlasovaním, ktoré bude 27. marca 2019 otvorený list, v ktorom priblíži problematiku a upozorní na dôležitosť rozhodnutia a možné dôsledky. Aj napriek zastavovaniu podpory ťažby uhlia totiž sa totiž opäť rozhoduje o budúcnosti využívania fosílnych palív, presnejšie, zemného plynu. Okrem negatívnych vplyvov na životné prostredie by ale takéto rozhodnutie malo vplyv aj na ekonomiku a mohlo by výrazne spomaliť prechod k zelenej energii a investíciám do obnoviteľných zdrojov.

Pod otvorený list sa podpísalo viacero odborníkov a organizácií z celej Európy, vrátane SAPI, ktorá, už tradične, dôležité aktivity na úrovni EÚ podporuje.

UPDATE:
Hlasovanie Európskeho Parlamentu vylúčilo fosílne palivá z 320 miliárdového Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške (EFRR) a Kohézneho fondu na roky 2021 - 2027, čo predstavuje jasné prihlásenie sa EÚ k svojim záväzkom znížiť emisie skleníkových plynov v rámci Parížskej dohody. Spolu sme to opäť dokázali!

Komentáre

Súvisiace

Začal sa COP26, Arnold kritizoval svetových lídrov

V nedeľu odštartoval summit COP26. Svetoví lídri sa už zhodli na zastavení deforestácie do roku 2030 a očakávame aj ďalšie dôležité rozhodnutia, zvlášť v oblasti energetiky, ktorá bude na programe vo štvrtok.

03. 11. 2021VIAC

Dostanú plynové kotly červenú?

Plyn je v ostatných týždňoch veľmi skloňované palivo. Slovensko patrí medzi najplynofikovanejšie krajiny v EÚ a na plyn sa aj dlhodobo spoliehame. Otázkou je, či si takúto slepú dôveru môžeme dovoliť.

28. 10. 2021VIAC

Organizácie vyzvali premiéra, aby podporil zvýšenie klimatických ambícií

Greenpeace Slovensko a Priatelia Zeme – CEPA vyzvali premiéra Eduarda Hegera, aby na zasadnutí Európskej rady podporil zvýšenie národných ambícií na energetickú efektívnosť a obnoviteľné zdroje.

28. 10. 2021VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek