Poslancovi Ficovi sa nepáči vyhláška ku G-komponentu

SAPI
05. 10. 2021



Súčasná kríza spôsobená skokovým rastom cien energií nám naznačuje potrebu rýchlej transformácie na obnoviteľné zdroje. Hovoríme to síce stále, ale aj teraz opakujeme, že OZE nepotrebujú žiadnu finančnú podporu, stačí ich rozvoju neklásť prekážky. O to viac nás zarážajú vyhlásenia poslanca Róberta Fica, ktorý apeluje na vládu, aby stiahla vyhlášku ku G-komponentu. Na jednej strane je to prirodzený ťah, keďže to bola práve bývalá vláda a jej nominant Jozef Holjenčík, ktorý s týmto sporným poplatkom prišli, no na strane druhej, by to bol krok, ktorý by bol v úplnom rozpore s cieľmi slovenského energetického a klimatického plánu. G-komponent je totiž momentálne jednou z najväčších prekážok rozvoja OZE, keďže zeleným výrobcom zvyšuje prevádzkové náklady až o neuveriteľných 20%, čím sa výroba stáva pre väčšinu investorov nerentabilná. A to veru prechod na zelenú energetiku neuľahčuje...

Komentáre

Súvisiace

SAPI: Ústavný súd SR odporuje sám sebe

Tretí senát Ústavného súdu SR vydal rozhodnutie v kauze platby za prístup do distribučnej sústavy (tzv. G-komponentu). Toto rozhodnutie sa zásadne odkláňa od rozhodnutia pléna Ústavného súdu v roku 2016, ktorý vyhlásil G-komponent za protiústavný. Zároveň poprelo desiatky rozhodnutí okresných a krajských súdov. Výrobcovia elektriny hovoria o nestabilite podnikateľského prostredia a konci právnej istoty.

13. 01. 2022VIAC

 

SAPI: Zníženie G-komponentu nezaplatia spotrebitelia

Dnes (29. september 2021) skončilo medzirezortné pripomienkové konanie (MPK) k novele Zákona o podpore OZE. Novela prináša viacero komplexných zmien, spomedzi ktorých patrí medzi najkľúčovejšie problematika G-komponentu. Poplatok za prístup do distribučnej sústavy spôsobuje už roky obrovské problémy v slovenskej energetike.

29. 09. 2021VIAC

 

ÚRSO prehodnotí pripojovacie poplatky a G-komponent

Výška G-komponentu bude snáď konečne znížená. URSO dáva do pripomienkového konania návrh vyhlášky č. 18/2017 pričom poplatok za prístup do distribučnej sústavy (G-komponent) bude znížený z 30 % na 10 % hodnoty maximálnej rezervovanej kapacity, čo výrobcom ušetrí spolu vyše 30 miliónov eur ročne.

17. 09. 2021VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek