Po hektickom októbri - čaká nás dynamický november?

Pavel Šimon
25. 10. 2015



S približujúcim sa koncom roka a predposledným mesiacom sa ukazuje, že to bude mesiac dynamický a plný udalostí.

Najskôr sa pozrime na to čo sa udialo v októbri

Posledný deň septembra sme začali ďalšie, teraz už desiate školenie odbornej spôsobilosti inštalatéra OZE. to bola tá lepšia akcia na prelome septembra a októbra. Ten istý deň sa však poslanci NR SR neodhodlali prekročiť tieň politikárčenia a opäť neschválili opozičnú novelu zákona o podpore OZE. Naše školenie skončilo v piatok 2. 10. 8. 10. sa v Prahe konalo Smart Energy Forum, kde sme boli partnerom. Niečo z obsahu tejto zaujímavej akcie si môžte prečítať tu: Čo bolo na Smart Energy Fóre? Nasledujúci týždeň priniesol hneď dva súdy v Akcii 1508 (strate podpory na rok 2015). Prvé konanie bolo na krajskom súde v Žiline dňa 13. 10. Tu bola riešená správna žaloba voči SSE a.s. a dopadla jej zamietnutím. Sudca sa vyjadril, že SSE (a dá sa očakávať podobný výrok aj o SSE-D a.s.) nie orgán štátnej správy a teda nie je možné riešiť správnu žalobu. I napriek tomu, že existujú judikáty, na základe ktorých by rozhodnutie mohlo byť videné inak, je dobré ak už bude konzistentné nazeranie na RDS a ich matky (energetiky). Podobne sa totiž vyjadrila aj Generálna prokuratúra SR. Druhé bolo o deň neskôr. Teraz na okresnom súde v Žiline. Toto bola občiansko-právna žaloba výrobcu, ktorý má necelých 10 kW na streche. Ani tu však súd nerozhoduje o základnej podstate - tej, ktorá je riešená na Ústavnom súde SR. Tu má výrobca doklad, že administratívny správca jeho (a ďalších 26 FVZ) oznámenie na SSE-D doručil. Súd je o dokazovaní, či je pečiatka na listine pravá (a teda neporiadok je na SSE-D), alebo nie (a teda si ju správca "vyphotoshopova"). Sudca sa logicky a správne nezaujímal o ústavnosť Akcie 1508, lebo ak je pečiatka pravá, výrobca má povinnosť splnenú. Nasledovala akcia SIEA na ELOSYSe. V piatok 16. 10. na seminári o Zelenej domácnostiam bola aj panelová diskusia za účasti SIEA, všetkých troch RDS a nás. Závery si prečítajte v originál článku. Zjednodušene povedané, ešte sa množstvo detailov bude musieť doťahovať po reálnom spustení. V minulom týždni sa konal ďalší súd. Tentokrát v na okresnom súde v Košiciach. Iný výrobca, iná distribučka - priebeh a výsledok podobný. Teraz nebol spor o pečiatku, ale o to, či výrazne ťažšia obálka obsahovala nie len faktúru, ale aj oznámenie. Výsledok - odročenie na december.

Čo nás čaká do konca mesiaca?

V stredu sa podarilo SolarPower Europe (bývala EPIA) dohodnúť stretnutie na EK. Témou bude ukončenie limitov na dovoz čínských panelov. Za SAPI tam budeme, a samozrejme sa budeme snažiť pripomenúť, že to nie je jediný problém, ktorý nás trápi. Na konci týždňa ešte bude jedna zaujímavá akcia: workshop “Aktívne občianstvo, komunitná energetika a crowdfunding”.

Plány na mesiac november

Naša najdôležitejšia akcia sa chystá na 25. 11. v Bratislave. Bude to seminár budúcnosti FV a OZE: Fotovoltika a OZE v roku 2016 s podtitulom Zelená nielen domácnostiam ale všetkým obnoviteľným zdrojom. Srdečne vás na túto akciu pozývame, registrácia už je otvorená. Všetci samozrejme pevne dúfame, že Ústavný súd SR bude mať svoje plenárne zasadanie. Na ňom by mohol zaujať stanovisko ku dvom poslaneckým podaniam - k Akcii 1508 aj G-komponentu. Pred našim seminárom sa konajú iné energetické akcie tretích strán. Najskôr to bude 9. a 10. 11. konferencia Odborne o energetických auditoch a energetických službách. Potom 22. až 24. 11. konferencia CEEC 2015. Je to konferencia o (stredo)európskej energetickej politike. Ako každý rok je tiež v Bratislave. V novembri by mali pokračovať aj súdy na jednotlivých miestach (Bratislava, Žilina a Košice). Niektoré ste nám ohlásili, o iných zatiaľ nevieme. Budeme radi ak nám dáte vedieť, že vás to čaká a samozrejme výsledok. Ak neviete komu tak tu sú kontakty. Záver mesiaca sa bude konať v znamení posledného tohtoročného školenia odbornej spôsobilosti inštalatéra OZE.

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek