Plynári sa pripravujú na vodík

SAPI
24. 05. 2023



Slovensko to s vodíkom myslí naozaj vážne a plány neprekazil ani odchod dnes už bývalého ministra Sulíka. Plynári sa na prechod intenzívne pripravujú a investujú do úprav plynovodov, ktoré by po definitívnom odpojení sa od dodávok plynu z Ruskej federácie mali prepravovať práve vodík. 

V tomto smere vníma SAPI pozitívne skutočnosť, že sa na rôznych fórach hovorí čoraz viac o zelenom vodíku, ktorý je vyrobený za využitia čistej elektriny z OZE. Spomenul ho aj europoslanec Hajšel, čo dáva nádej, že by sa v potrebe rozvoja OZE mohlo zjednotiť aj širšie politické spektrum. Vodík mnohí pokladajú za kľúč k dekarbonizácii priemyslu a pri ďalšom zlepšovaní technológií môže poslúžiť aj pre skladovanie nadmernej vyrobenej elektriny z OZE.

Komentáre

Súvisiace

Vodíkový workshop Košice 2024

Workshop prinesie aktuality o plnení akčného plánu, oboznámi o novinkách z Bruselu.

01. 03. 2024VIAC

 

Duslo investuje do elektrolyzéru na výrobu vodíka

Šalianska chemička už v minulosti predstavila viacero investičných plánov, vrátane investícií do OZE, batériových úložísk, a výroby palív z odpadových plastov. Tentokrát na ne nadviazala zámerom na výstavbu elektrolyzéra na výrobu vodíka

09. 11. 2023VIAC

 

Podpora vodíka sa na Slovensku začína rozbiehať

Vláda schválila s pripomienkami akčný plán opatrení pre úspešnú realizáciu Národnej vodíkovej stratégie do roku 2026. Podľa Ministerstva hospodárstva SR je cieľom zvýšiť energetickú bezpečnosť štátu a urýchliť transformáciu národného hospodárstva na nízkouhlíkové.

14. 06. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek