Lokálny zdroj čakajú zmeny

SAPI
17. 03. 2022



Koncept lokálneho zdroja môžeme v slovenskom legislatívnom prostredí považovať za jeden z absolútne najjednoduchších a najlepších spôsobov rozvoja OZE. Štát takáto podpora nestojí prakticky nič a lokálne zdroje tiež nezaťažujú ani distribučné siete. Jediným problémom bola doteraz nízka vyčlenená kapacita. Súčasná situácia však prinútila MH SR konať a pripraviť návrh zákona, ktorý má zjednodušiť podmienky pre pripájanie nových lokálnych zdrojov. Zrušiť sa má 500kW limit pre lokálne zdroje (zrazu to distribučná sieť zvládne) ale aj limit 10% na prebytočnú elektrinu dodávanú do siete. Tu je však potrebné, že výrobcovia dodávajú do siete budú musieť uzatvoriť zmluvu o prístupe do distribučnej sústavy a distribúcii elektriny a zabezpečiť prevzatie zodpovednosti za odchýlku, pokiaľ si ju výrobca v lokálnom zdroji nebude niesť sám.

 

Komentáre

Súvisiace

Nové kapacity pre lokálne zdroje

S koncom roka navyšuje rezort hospodárstva kapacity pre inštaláciu lokálnych zdrojov o dodatočných 50 MW, ktoré budú sprístupnené už 1. decembra.

30. 11. 2022VIAC

 

Lokálny zdroj sa stáva dostupnejší pre záujemcov

Od začiatku apríla začali na Slovensku platiť nové pravidlá pripájania lokálnych zdrojov do elektrickej sústavy. Umožnila to novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorou sa novelizoval aj zákon o podpore OZE.

20. 04. 2022VIAC

 

Ministerstvo zverejnilo ďalšie kapacity nových zdrojov pre rok 2020, lokálne zdroje dostávajú oranžovú

Ministerstvo zverejnilo ďalšie kapacity nových zdrojov pre rok 2020, lokálne zdroje dostávajú oranžovú

01. 07. 2019VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek