G-KOMPONENT PODĽA VEĽKEJ NOVELY

SAPI
14. 01. 2019



Posledné mesiace boli pre energetiku na Slovensku zásadné. Pred nedávnom parlament prijal dlho očakávanú novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie, zákona o energetike a zákona o regulácii. G-komponent sa stal veľkou témou tejto novely. Treba na rovinu povedať, že novela sa v celej kauze postavila jednoznačne na stranu distribučných spoločností a G-komponent sa snaží zabetónovať. Aj keď trochu násilným a pochybným spôsobom. 


Neústavná vyhláška 


Platbu za prístup do distribučnej sústavy, tzv. G-komponent, s účinnosťou od 1.1.2014 zaviedla cenová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Do hry však vstúpil Ústavný súd. V roku 2016 vyhlásil G-komponent za protiústavný a zrušil tú časť vyhlášky, ktorá výrobcom ukladala povinnosť G-komponent platiť.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Komentáre

Súvisiace

SAPI: Ústavný súd SR odporuje sám sebe

Tretí senát Ústavného súdu SR vydal rozhodnutie v kauze platby za prístup do distribučnej sústavy (tzv. G-komponentu). Toto rozhodnutie sa zásadne odkláňa od rozhodnutia pléna Ústavného súdu v roku 2016, ktorý vyhlásil G-komponent za protiústavný. Zároveň poprelo desiatky rozhodnutí okresných a krajských súdov. Výrobcovia elektriny hovoria o nestabilite podnikateľského prostredia a konci právnej istoty.

13. 01. 2022VIAC

 

Poslancovi Ficovi sa nepáči vyhláška ku G-komponentu

Súčasná kríza spôsobená skokovým rastom cien energií nám naznačuje potrebu rýchlej transformácie na obnoviteľné zdroje.

05. 10. 2021VIAC

 

SAPI: Zníženie G-komponentu nezaplatia spotrebitelia

Dnes (29. september 2021) skončilo medzirezortné pripomienkové konanie (MPK) k novele Zákona o podpore OZE. Novela prináša viacero komplexných zmien, spomedzi ktorých patrí medzi najkľúčovejšie problematika G-komponentu. Poplatok za prístup do distribučnej sústavy spôsobuje už roky obrovské problémy v slovenskej energetike.

29. 09. 2021VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek