Finálna definícia obnoviteľného vodíka je o krok bližšie k realite

SAPI
15. 02. 2023



Začiatkom týždňa bol Európskou komisiou prijatý delegovaný akt, ktorý navrhuje finálne vymedzenie obnoviteľného vodíka a ďalších obnoviteľných palív. Už dlhšie existuje nesúlad v tom, či by sa mal do tzv. zeleného vodíka rátať aj vodík vyrobený z jadra. 

V súčasnom návrhu sa kladie dôraz na palivá vyrobené pomocou OZE, kedy musia byť elektrolyzéry pripojené na nové inštalácie OZE. Komisia verí, že sa tak podnieti nielen výroba vodíka, ale aj nové investície do OZE. Tento úmysel by sa mohol skutočne naplniť – napríklad na Slovensku už dávnejšie deklarovala Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS) záujem o produkciu obnoviteľného vodíka v Jaslovských Bohuniciach za využitia solárnej energie. V súvislosti s tým už JESS aj vyhlásila verejné obstarávanie pre výstavbu slnečnej elektrárne. Návrhu Komisie sa bude najbližšie mesiace venovať Rada EÚ aj Európsky parlament.

Komentáre

Súvisiace

Vodíkový workshop Košice 2024

Workshop prinesie aktuality o plnení akčného plánu, oboznámi o novinkách z Bruselu.

01. 03. 2024VIAC

 

Duslo investuje do elektrolyzéru na výrobu vodíka

Šalianska chemička už v minulosti predstavila viacero investičných plánov, vrátane investícií do OZE, batériových úložísk, a výroby palív z odpadových plastov. Tentokrát na ne nadviazala zámerom na výstavbu elektrolyzéra na výrobu vodíka

09. 11. 2023VIAC

 

Podpora vodíka sa na Slovensku začína rozbiehať

Vláda schválila s pripomienkami akčný plán opatrení pre úspešnú realizáciu Národnej vodíkovej stratégie do roku 2026. Podľa Ministerstva hospodárstva SR je cieľom zvýšiť energetickú bezpečnosť štátu a urýchliť transformáciu národného hospodárstva na nízkouhlíkové.

14. 06. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek