ZMOS upozornil na problém obcí kúriacich biomasou

SAPI
01. 02. 2023



Združenie miest a obcí Slovenska upozornilo na problém, ktorému aktuálne čelí cca 500 slovenských obcí, ktoré nie sú plynofikované a prešli na OZE, predovšetkým biomasu. Tých sa nemajú týkať kompenzácie vlády v oblasti energií, napriek takmer trojnásobnému nárastu cien paliva (napríklad pelety sa dovážajú z vojnou postihnutej Ukrajiny, čo výraznou mierou prispieva k nárastu ceny). 

ZMOS požaduje od ministra hospodárstva kompenzácie, na stretnutie s ním ale predstavitelia organizácie údajne stále čakajú. Opäť sa ale ukazuje, že Slovensko by malo hľadať nie prvoplánové, ale koncepčné riešenia. Cieľom by pritom nemalo byť lepenie náplastí a krátkozraké riešenia, ale dlhodobé investície do energetickej samostatnosti, čím predídeme situáciám, ako je práve táto.

Komentáre

Súvisiace

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka chce efektívnejšie využitie drevnej biomasy v energetike

Rezort pôdohospodárstva predstavil návrh Národného lesníckeho programu Slovenskej republiky pre obdobie rokov 2025 – 2030, v ktorom sa dotýka aj otázky využitia drevnej biomasy pri výrobe elektriny a tepla.

14. 03. 2024VIAC

 

SBA: Energetické plodiny nezaberajú pôdu iným plodinám

Pestovanie energetických plodín nie je, podľa Slovenskej bioplynovej asociácie (SBA), na úkor produkcie slovenských potravín. Čoraz častejšie sa totiž objavujú hlasy, že pestovanie kukuričnej siláže je na úkor iných plodín, vrátane krmiva pre hospodárske zvieratá.

16. 11. 2022VIAC

 

Drevo v energetike: Akú perspektívu má biomasa vo výrobe tepla?

Biomasa je ako obnoviteľný zdroj často predmetom diskusií. Do pozornosti sa dostala po skokovom zvýšení slovenského podielu OZE na domácej spotrebe z roku 2019

20. 09. 2022VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek