Verejná diskusia k plánu obnovy

SAPI
21. 12. 2020



Minulý týždeň prebehla verejná diskusia k plánu obnovy, organizovaná Ministerstvom financií. Generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy MF Lívia Vašáková pripomenula, že zo sumy približne 5,8 miliardy eur by malo byť podľa Európskej komisie vyhradených na takzvané zelené projekty 37 % a ďalších 20 % je prioritne určených na digitalizáciu. Na "zelenú obnovu" ekonomiky je tak určených 2,16 miliardy eur. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR sa chce zamerať práve na železničnú dopravu a obnovu budov. Generálny riaditeľ sekcie energetiky Ministerstva hospodárstva (MH) SR Ján Petrovič pripomenul, že dosiahnutie klimatických cieľov EÚ do roku 2030 a uhlíkovej neutrality do roku 2050 vyvolá potrebu veľkých investícií vo všetkých sektoroch hospodárstva. V rámci energetiky a obnoviteľných zdrojov energie (OZE) očakáva ministerstvo podľa Petroviča do roku 2030 potrebu investícií medzi 3,5 a 4,5 miliardami eur.

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

 

Slovensko podpísalo memorandum s japonským výrobcom fotovoltických panelov

Počas pracovnej cesty ministerky hospodárstva SR Denisy Sakovej prišlo i na tému fotovoltiky a jej rozvoja. Pani ministerka totiž podpísala memorandum o porozumení s japonským výrobcom solárnych panelov, spoločnosťou Sekisui Chemical.

14. 02. 2024VIAC

 

MH SR by malo prehodnotiť klimatické ciele v NECP

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vyzýva Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR), aby prehodnotilo klimatické ciele stanovené v Národnom energetickom a klimatickom pláne. Plánovaný podiel OZE na domácej spotrebe energie vo výške 23% je podľa asociácie málo ambiciózny, keďže Slovensko má ďaleko vyšší potenciál.

13. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek