Trvalo to dlho, ale dočkali sme sa!

SAPI
18. 10. 2022



Rok a pol od ohlásenia podpory obnovy starých rodinných domov sme sa konečne dočkali prvých výziev. Na podporu obnovy starých domov sa nakoniec vyčlenilo z Plánu obnovy a odolnosti len pol miliardy eur, kým pred rokom a pol hovorilo MŽP SR o rovnej miliarde. Peniaze pre majiteľov domov sa budú rozdeľovať postupne, pričom, dve pilotné výzvy vyhlásila Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) začiatkom septembra, a to s alokáciou po 30 miliónov eur. Maximálna výška finančného príspevku bude odvíjať od úspory energií, ktorú obnovou domácnosť dosiahne. Pri dosiahnutí povinnej úspory 30% môže byť výška pomoci maximálne 14 tisíc eur a v prípade 60% úspor je možné získať príspevok až 19 tisíc eur. Pre schválenie žiadosti o podporu je však nutné uviesť, na aké práce majú byť financie využité. Polovica príspevku musí byť pritom určená na štrukturálne zmeny domu ako napríklad zateplenie plášťa, výmenu strešnej krytiny a podobne. Zvyšok príspevku môže byť využitý napríklad na inštaláciu obnoviteľných zdrojov, odstránenie azbestu, tieniacu techniku, alebo na inštaláciu nádrže na dažďovú vodu.

Komentáre

Súvisiace

Príprava pravidiel pre veternú energiu nenapreduje dostatočne rýchlo

Zo Správy o pokroku v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR vyplýva, že Slovensko sa zatiaľ v príprave pravidiel pre výstavbu nových veterných elektrární príliš neposunulo.

14. 03. 2024VIAC

 

Ministerstvo hospodárstva SR otvorilo výzvu na podporu energetických úložísk

Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo ku koncu roka ďalšiu výzvu z Plánu obnovy a odolnosti, tentokrát zameranú na prvky flexibility.

04. 01. 2024VIAC

 

Rezort životného prostredia plánuje predložiť novelu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie

Na Slovensku by sa mali zmeniť pravidlá týkajúce sa posudzovania vplyvov na životné prostredie. Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba vyjadril na stretnutí s vedením automobilovej spoločnosti Volvo svoj zámer predložiť návrh novely zákona už začiatkom budúceho roka.

20. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek