Stretnutie s komisárom Cañetem

SAPI
10. 06. 2019



koniec mája bol rušný. V Bruseli sme sa, v rámci konzorcia národných solárnych asociácií, stretli s eurokomisárom Miguelom Arias Cañete a diskutovali o efektivite a ambicióznosti Národných energetických a klimatických plánov (NECP). Stretnutie prebehlo pod záštitou asociácie SloarPower Europe, s ktorou SAPI udržiava nadštandardné vzťahy a dlhodobú spoluprácu. SAPI zastupoval člen výkonného výboru Ján Lacko.

 

Komisárovi sme sa snažili, pomocou relevantných argumentov a štatistík, ukázať možnosti OZE. Do roku 2050 by sa totiž mohol podiel slnečnej energie na celkovej produkcii elektriny v EÚ dostať zo súčasných 4% na 36%. Náklady na výrobu solárnej energie pritom neustále klesajú, čo postupne vytvára komparatívnu výhodu pre tento zdroj energie. V tomto smere sme komisára Cañeteho upozornili na dôležitosť NECP, ktoré sú kľúčom ku stabilnej regulácii prostredia a ďalších investícií. NECP jednotlivých členských štátov by tak mali obsahovať jasný a proporcionálny regulačný rámec, podporu nových investícií do OZE, zlepšenie podnikateľského prostredia a, jednoznačne, aj plány modernizácie distribučných sústav.

 

Sme veľmi radi, že sme sa s Migueom Arias Cañete mohli stretnúť a rozprávať o budúcnosti EÚ, ale aj našej planéty. Únia v ostatných mesiacoch viackrát jednoznačne deklarovala vysoký záujem o širšie využívanie OZE a o väčší podiel zelených zdrojov na spotrebe energie. Niektoré krajiny sú, v tomto smere, vysoko nad priemerom EÚ, no mnohé stále zaostávajú. Aj Slovensko má výrazné rezervy, a preto bude v najbližších mesiacoch tvorba Národného energetického a klimatického plánu extrémne horúcou témou, do ktorej sa budeme snažiť vložiť maximum našich podnetov.

 

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

 

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Európska komisia vyhodnotila návrh aktualizácie Integrovaného národného energetického a klimatického plánu Slovenska

Európska komisia začiatkom týždňa vydala vyhodnotenie návrhu aktualizácie slovenského INEKP a odporúčania, ktorými by sa mala slovenská vláda riadiť pri príprave finálnej verzie plánu.

20. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek