Stĺpček. Tá najlacnejšia elektrina

SAPI
03. 11. 2018



Cena elektriny na Slovensku pôjde budúci rok citeľne hore. Popri frflaní na burzy si pripomeňme, že samotná silová elektrina, komodita, tvorí len malú časť koncovej ceny. Ako to už v slovenskej energetike chodí - všetko je zložitejšie. 

Dodávatelia energií potvrdzujú, že regulačný úrad budú žiadať o zvýšenie regulovaných cien elektriny pre domácnosti a firmy v budúcom roku. Plyn by mohol zdražieť o šesť až osem percent, elektrina dokonca o desať percent. Dodávatelia to odôvodňujú najmä prudkým rastom cien na energetických burzách. 

Zvýšenie koncových cien, ktoré navrhujú, je, samozrejme, v percentuálnom vyjadrení výrazne nižšie ako nárast cien na burze. Dôvodom je to, že samotná komodita – elektrická energia – tvorí len malú časť koncových cien a z roka na tok sa jej podiel zmenšuje.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Komentáre

Súvisiace

Dôležitá diskusia o budúcnosti slovenskej energetiky

EURACTIV začiatkom týždňa organizoval ďalšiu zaujímavú diskusiu, tentokrát na tému bariér pri zavádzaní zelených zdrojov na Slovensku. Verejnosť, samosprávy aj firmy vnímajú obnoviteľné zdroje ako cestu k energetickej sebestačnosti a nižším cenám energií, no rozvoj OZE brzdia napríklad regulačné prekážky, nedostatok flexibility sústavy, pomalá digitalizácia a bariéry zdieľania energie.

28. 06. 2023VIAC

 

České a slovenské distribučky diskutovali o pripájaní nových OZE

Napriek pomerne negatívnemu nastaveniu českej vlády voči OZE je v ČR veľký záujem o ich výstavbu a pripájanie. Na túto situáciu musia reagovať aj distribučné spoločnosti.

03. 11. 2021VIAC

 

Nevyhnutnosťou pre ďalší rozvoj OZE budú investície do distribučných sústav

Jedným z najväčších prekážok rozvoja OZE je stav distribučných sústav. Práve distribučná sieť bola na Slovensku hlavným dôvodom, prečo sa 7 rokov nepripájali nové zdroje.

02. 08. 2021VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek