Soľ nad zlato už aj v energetike

SAPI
16. 11. 2022



Ako narastá potreba nových obnoviteľných zdrojov, tak narastá aj nutnosť výskumu nových energetických úložísk. Aj preto sa niekedy objaví technológia, ktorá využíva prekvapivý princíp ukladania energie. Jednou z nich je aj možnosť využitia soli. Dánske konzorcium Hyme Energy a Bornholms Energi & Forsyning stavia svoj pilotný projekt, v ktorom má roztavená soľ poskytnúť úložnú kapacitu až 1MW. V princípe má k uloženiu energie dôjsť za pomoci zohriatia soli na teplotu až 700 °C. Toto teplo môže byť následne v prípade potreby extrahované, buď priamo na vykurovanie, alebo na spätnú produkciu elektrickej energie. Ako konzorcium uvádza, takáto energia môže byť skladovaná po dobu jedného dňa, pričom dochádza maximálne k jednopercentnej strate uloženej energie. Projekt má byť zapojený v roku 2024.

Komentáre

Súvisiace

V Banskej Bystrici bolo spustené najväčšie batériové úložisko na Slovensku

2,7 megawattový výkon má nové smart batériové úložisko z dielne spoločnosti Fuergy. Úložisko dokáže poskytovať prevádzkovateľovi prenosovej sústavy podporné služby a zlepšiť tak flexibilitu sústavy.

06. 03. 2024VIAC

 

Česko spustilo do prevádzky svoj najväčší batériový systém

Nový batériový systém vo Vítkovicích, ktorý bol spustený do ostrej prevádzky, má výkon až 10 MW, čím sa stáva najväčším systémom tohto druhu v Českej republike.

14. 02. 2024VIAC

 

Príklad dobrej praxe: V Bratislave pribudlo nové batériové úložisko

V bratislavskej výškovej budove Tower 115 došlo k ukončeniu energetickej modernizácie, ktorej výsledkom je smart batériové úložisko umiestnené priamo v jej priestoroch.

22. 11. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek