Slovensko má prvé samostatné batériové úložisko

SAPI
11. 11. 2022



Spoločnosť GreenBat spustila koncom októbra  batériové úložisko, ktorého primárnou funkciou je regulácia odchýlky energie v distribučnej sieti a poskytovanie podporných služieb. Úložisko sa nachádza v Martine a má kapacitu 1,25 MW. Batériový systém zahŕňa aj niekoľko smart prvkov, ktoré mu umožňujú priamo monitorovať odber elektriny zo siete a priebežne ho vyrovnávať. V praxi to znamená, že pri nižšej celkovej spotrebe sa batérie postupne nabíjajú a pri zaznamenaní väčšieho odberu sa vybíjajú a dodávajú energiu späť do obehu. Systém vie pritom reagovať pomerne rýchlo, čím zabezpečuje stabilitu elektrickej siete. Jedná sa o unikát nielen na Slovensku, ale v celej V4. GreenBat už avizovali, že ide iba o prvý z podobných projektov a plánuje v rozvoji batériových úložísk pokračovať. Batériové úložiská už začiatkom roka ohlásili aj ZSE (Nižná pri Piešťanoch), či Slovenské elektrárne.

Komentáre

Súvisiace

V Banskej Bystrici bolo spustené najväčšie batériové úložisko na Slovensku

2,7 megawattový výkon má nové smart batériové úložisko z dielne spoločnosti Fuergy. Úložisko dokáže poskytovať prevádzkovateľovi prenosovej sústavy podporné služby a zlepšiť tak flexibilitu sústavy.

06. 03. 2024VIAC

 

Česko spustilo do prevádzky svoj najväčší batériový systém

Nový batériový systém vo Vítkovicích, ktorý bol spustený do ostrej prevádzky, má výkon až 10 MW, čím sa stáva najväčším systémom tohto druhu v Českej republike.

14. 02. 2024VIAC

 

Príklad dobrej praxe: V Bratislave pribudlo nové batériové úložisko

V bratislavskej výškovej budove Tower 115 došlo k ukončeniu energetickej modernizácie, ktorej výsledkom je smart batériové úložisko umiestnené priamo v jej priestoroch.

22. 11. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek