SKI opäť otvorila tému NECP

SAPI
09. 11. 2020



Vo svojej aktivite nezaháľa ani Slovenská klimatická iniciatíva, ktorej členom je aj SAPI. Minulý týždeň opäť otvorila tému potreby prepracovania slovenského NECP, ku ktorému má výhrady aj Európska komisia. SKI upozornila na nedostatky, ktoré predstavuje úzke zameranie na teplárenstvo a odsunutie OZE na druhú koľaj. Iniciatíva pripomenula, že „revíziu Národného energetického a klimatického plánu Slovenska sľubuje aj programové vyhlásenie vlády na roky 2020-2024, zatiaľ sa však k tomu vláda konkrétne nevyjadruje.“ "Slovensko má práve najväčší problém s dosahovaním plánovaného podielu obnoviteľných zdrojov energie. Treba si tiež uvedomiť, že napríklad doprava, ktorej dekarbonizácia sa do veľkej miery opiera o batériovú alebo vodíkovú elektromobilitu, nutne potrebuje elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov" zdôraznil Ján Karaba, riaditeľ SAPI. Veríme, že po diskusii, ktorú aktivita SKI vyvolala, sa vláda nad revíziou NECP začne zamýšľať.

Komentáre

Súvisiace

Veterné elektrárne sú kľúčový prvok boja s klimatickými zmenami aj pre Slovensko

Veterné elektrárne sú najlacnejšou cestou v rámci boja s klimatickými zmenami. Podľa energetického think-tanku Ember môžu aj vďaka tomu spolu so solárnymi elektrárňami prispieť až k tretine znižovania emisií CO2, ktoré je potrebné pre dosiahnutie globálneho cieľa zníženia teplôt o 1,5 stupňa do roku 2030.

23. 02. 2024VIAC

 

Elektráreň Nováky dnes oficiálne ukončuje svoju prevádzku

Po dlhých rokoch svojho fungovania dnes Elektráreň Nováky oficiálne ukončuje výrobu elektriny a tepla z uhlia.

20. 12. 2023VIAC

 

Analýza: zabránené emisie ako nástroj pre dosiahnutie klimatických cieľov

Podľa nedávno vydanej analýzy agentúry GreenTalk je Slovensko schopné naplniť ciele vyplývajúce z Európskej zelenej dohody a balíčku Fit for 55. Kľúčovú úlohu by pri tom mali zohrať tzv. zabránené emisie, teda emisie, ktoré sa nevyprodukujú vďaka využitiu ekologickejších zdrojov a technológií.

06. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek