SAPI je spoluzakladateľom SKI

SAPI
10. 12. 2018



Klimatická zmena a jej dôsledky dramaticky menia náš každodenný život a určujú tak našu budúcnosť. SAPI sa téme klimatickej zmeny a ochrany životného prostredia venuje dlhodobo prostredníctvom podpory OZE. Organizácií s podobnou prioritou je ale na Slovensku niekoľko a viaceré z nich si čoraz viac uvedomovali potrebu vzájomnej spolupráce, ktorá vyústila do vzniku Slovenskej klimatickej iniciatívy (SKI). Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE je, spolu so združeniami Budovy pre budúcnosť a Priatelia Zeme – CEPA, Centrom pre trvalo udržateľné alternatívy, Inštitútom pre pasívne domy a Prognostickým ústavom SAV, zakladajúcim členom novej platformy. SKI presadzuje zvyšovanie energetickej hospodárnosti a znižovanie spotreby, podporu využívania OZE, znižovanie emisií a dekarbonizáciu, prístup k základným energiám pre najslabšie sociálne skupiny, zlepšovanie využívania technologických a nanotechnologických inovácií a podporu programov a stratégií zameraných na ochranu prírody. 

SKI chce byť platformou, ktorá spája jednotlivcov a organizácie, ktorým záleží na riešení problematiky klimatickej zmeny a devastácie životného prostredia. Členské organizácie a jednotlivci pôsobiaci v SKI sa dlhodobo usilujú o zmenu verejných politík v prospech energetickej efektívnosti, využívania udržateľných OZE, mitigácie a adaptácie na zmenu klímy a zlepšenie kvality ovzdušia. Členovia si ale uvedomujú, že pre dosiahnutie potrebnej zmeny je potrebná užšia spolupráca, koordinovaný prístup a schopnosť vyvolať a udržať verejnú diskusiu o horúcich témach. SKI preto bude hnacou silou verejnej diskusie, s cieľom skvalitniť postoje slovenských politických lídrov k energetickej transformácii Slovenska. Úspech novej platformy bude závisieť od širokej spolupráce, odbornosti a dlhodobých skúsenostiach členov v jednotlivých oblastiach a na odborných analýzach a najnovších trendoch. Všetci členovia majú za sebou veľa tvrdej práce a veľké ciele pred sebou. Spoločnými silami vieme zvrátiť súčasné napredovanie Slovenska a vyvolať diskusiu o možných zmenách.

Komentáre

Súvisiace

Veterné elektrárne sú kľúčový prvok boja s klimatickými zmenami aj pre Slovensko

Veterné elektrárne sú najlacnejšou cestou v rámci boja s klimatickými zmenami. Podľa energetického think-tanku Ember môžu aj vďaka tomu spolu so solárnymi elektrárňami prispieť až k tretine znižovania emisií CO2, ktoré je potrebné pre dosiahnutie globálneho cieľa zníženia teplôt o 1,5 stupňa do roku 2030.

23. 02. 2024VIAC

 

Elektráreň Nováky dnes oficiálne ukončuje svoju prevádzku

Po dlhých rokoch svojho fungovania dnes Elektráreň Nováky oficiálne ukončuje výrobu elektriny a tepla z uhlia.

20. 12. 2023VIAC

 

Analýza: zabránené emisie ako nástroj pre dosiahnutie klimatických cieľov

Podľa nedávno vydanej analýzy agentúry GreenTalk je Slovensko schopné naplniť ciele vyplývajúce z Európskej zelenej dohody a balíčku Fit for 55. Kľúčovú úlohu by pri tom mali zohrať tzv. zabránené emisie, teda emisie, ktoré sa nevyprodukujú vďaka využitiu ekologickejších zdrojov a technológií.

06. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek