Označenie A+++ končí. Nové energetické štítky umožnia jednoduchší výber úsporných spotrebičov

SAPI
01. 03. 2021



Tlačová správa


Od 1. marca 2021 platia na Slovensku a v ostatných krajinách Európskej únie nové energetické štítky pre prvé druhy spotrebičov. Označenie A+++ končí. Nové energetické štítky umožnia jednoduchší výber úsporných zariadení.

Zmena štítkov sa od 1. marca týka umývačiek riadu, práčok, práčok so sušičkou, chladničiek a mrazničiek, televízorov a elektronických displejov. Nové štítky majú jednotnú a prehľadnejšiu stupnicu tried energetickej účinnosti od A po G. Zároveň sa postupy pri testovaní viac priblížili používaniu spotrebičov v praxi a pravidlá pre zaraďovanie do tried sú prísnejšie.

„Podľa nových štítkov sú takmer všetky aktuálne dostupné najúspornejšie spotrebiče preradené do tried B a nižšie, ale neznamená to, že spotrebujú viac energie ako predtým. Nová najvyššia trieda A zostane vyhradená pre najinovatívnejšie zariadenia. Výrobcovia tak majú motiváciu hľadať efektívnejšie technologické riešenia, vďaka ktorým spotrebitelia zaplatia menej za prevádzku,“ uviedol riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Peter Blaškovitš. 

Najviditeľnejšou novinkou na štítkoch je QR kód. Po jeho nasnímaní zákazník získa informáciu o ďalších vlastnostiach výrobku z európskej databázy EPREL. Napríklad pri práčkach tak bude možné zistiť, aká je účinnosť pláchania alebo koeficient účinnosti prania.

Nové štítky začali výrobcovia pridávať do balenia k produktom od novembra 2020. V obchodoch a na webových stránkach sa však môžu objaviť až od 1. marca 2021. Výmenu štítkov k prvým skupinám spotrebičov majú predajcovia zabezpečiť v priebehu 14 pracovných dní do 18. marca 2021.

„Keďže sa zmena štítkovania týka tisícok obchodných prevádzok, pripravili sme pre predajcov informačné materiály, ktoré už využili väčšie reťazce, ale aj desiatky menších predajní. K dispozícii sú bezplatne tlačené verzie letákov pre spotrebiteľov, školiace podklady pre obchodníkov, ale aj materiály v elektronickej verzii, ktoré si môžu predajcovia umiestniť na webové stránky alebo pribaliť zákazníkom k elektronickým faktúram,“ vysvetlil P. Blaškovitš.

K zariadeniam s novými štítkami od marca patria aj chladničky na víno a takzvané profesionálne chladničky a mrazničky. Od 1. mája 2021 dostanú nové štítky pneumatiky a od 1. septembra 2021 svetelné zdroje. Štítky k ďalším spotrebičom budú menené postupne po schválení príslušných európskych nariadení.

Informačnú kampaň o zmene energetických štítkov pripravuje SIEA spolu s Ministerstvom hospodárstva SR a odbornými organizáciami APPLiA Slovakia – združenie výrobcov domácich spotrebičov, Asociácia spotrebnej elektroniky a Slovenská svetelnotechnická spoločnosť. Všetky podstatné informácie o zmene štítkov a materiály na stiahnutie sú k dispozícii na stránke www.energetickestitky.sk.

Kontaktné údaje:
Stanislav Jurikovič
manažér komunikácie

Slovenská inovačná a energetická agentúra
Tel.: 0907/857 678
E-mail: stanislav.jurikovic@siea.gov..sk
Web:
www.siea.sk

Komentáre

Súvisiace

Prebieha výzva zameraná na zníženie energetickej náročnosti a využitie obnoviteľných zdrojov vo verejných budovách

Koncom roka vyhlásila SIEA novú výzvu z Programu Slovensko, tentokrát určenú pre podporu energetickej efektívnosti a OZE vo verejnom sektore. Na výzvu bolo vyčlenených 143 miliónov eur, pričom výška podpory na jeden projekt sa pohybuje v rozmedzí 200-tisíc až 5 miliónov eur.

17. 01. 2024VIAC

 

Príprava novej Zelenej domácnostiam napreduje, prináša hneď niekoľko zmien

SIEA koncom minulého týždňa uviedla, že všeobecné podmienky podpory v rámci projektu Zelená domácnostiam budú zverejnené 30. októbra.

26. 10. 2023VIAC

 

Podujatie SIEA: OZE ako alternatíva k fosílnym zdrojom energie

Pozývame vás na podujatie organizované Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA), ktoré sa bude konať 5.5.2022 od 13:00 do 15:00 v rámci projektu SHREC s názvom OZE ako alternatíva k fosílnym zdrojom energie.

21. 04. 2022VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek