Príprava novej Zelenej domácnostiam napreduje, prináša hneď niekoľko zmien

SAPI
26. 10. 2023



SIEA koncom minulého týždňa uviedla, že všeobecné podmienky podpory v rámci projektu Zelená domácnostiam budú zverejnené 30. októbra. Na rovnaký dátum sa plánuje aj otvorenie registrácie oprávnených zhotoviteľov. Už dnes však poznáme niektoré zo zmien, ktoré pokračovanie projektu prináša. Ako SIEA uvádza, aj naďalej sa snaží čo najviac zjednodušiť proces podpory a zmierniť administratívnu záťaž. 

Medzi najpodstatnejšiu zmenu preto patrí, že záujemca už nemusí o poukážku žiadať ešte pred inštaláciou zariadenia, ale môže o preplatenie požiadať až po jej zhotovení - táto nová podmienka však platí iba pre zariadenie inštalované po 30. októbri. Záujemca taktiež už nemusí vopred uvádzať presnú značku zariadenia, ale iba všeobecný druh a jeho inštalovanú kapacitu. Na poukážky bude dokopy vyčlenených až 161 miliónov eur, z toho 59 miliónov pre Bratislavský samosprávny kraj, ktorý bol z predchádzajúcich verzií projektu vynechaný.

Komentáre

Súvisiace

SAPI vyzýva MH SR, aby umožnilo vydávania poukážok do programu Zelená domácnostiam

Štát doteraz nezačal vydávať poukážky na inštalácie realizované od 30. októbra 2023. Poukážky pritom SIEA sľubovala na stránkach programu Zelená domácnostiam vydať v priebehu prvého kvartálu 2024. Podľa informácií Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) sa má čakať na finálne schválenie Ministerstvom hospodárstva SR (MH SR).

10. 04. 2024VIAC

 

SIEA aktualizovala podmienky Zelenej domácnostiam, dotknú sa najmä bytových domov

SIEA začiatkom týždňa zverejnila aktualizované podmienky programu Zelená domácnostiam.

31. 01. 2024VIAC

 

Prebieha výzva zameraná na zníženie energetickej náročnosti a využitie obnoviteľných zdrojov vo verejných budovách

Koncom roka vyhlásila SIEA novú výzvu z Programu Slovensko, tentokrát určenú pre podporu energetickej efektívnosti a OZE vo verejnom sektore. Na výzvu bolo vyčlenených 143 miliónov eur, pričom výška podpory na jeden projekt sa pohybuje v rozmedzí 200-tisíc až 5 miliónov eur.

17. 01. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek