Na Slovensku fikcia, v Nemecku realita

SAPI
13. 04. 2022



Slovenská vláda chce vyrábať do roku 2035 elektrinu výlučne z obnoviteľných zdrojov. Urýchli preto postupy udeľovania povolení, masívne zvýši prírastky veternej a solárnej energie a obnoviteľné zdroje vyhlási za verejný záujem. Aby zvýšila popularitu zelenej energie medzi ľuďmi, zvýhodní lokálne zdroje. Znie to ako sci-fi, že? Na Slovensku určite. Nemecká vláda však naozaj zverejnila 500-stranový „veľkonočný balíček“ reformných návrhov, ktoré riešia nielen klimatickú krízu, ale aj dosiahnutie nezávislosti od ruských fosílnych palív. Aby sme porovnanie so Slovenskom dokončili, ani jeden z predstaviteľov našej vlády zatiaľ explicitne nepomenoval obnoviteľné zdroje ako riešenie súčasnej a budúcej krízy. Iskierku nádeje vykresal tlačový odbor Ministerstva životného prostredia, ktorý doplnil slová ministra Budaja o podporu rozvoja OZE, no očakávania odborníkov hneď aj schladil dovetkom o vhodnej kombinovateľnosti so všetkými nízkoemisnými zdrojmi energie, vrátane jadrovej energie tak, aby bola zabezpečená stabilita siete a dostupnosť dodávok energie.

Komentáre

Súvisiace

Príprava pravidiel pre veternú energiu nenapreduje dostatočne rýchlo

Zo Správy o pokroku v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR vyplýva, že Slovensko sa zatiaľ v príprave pravidiel pre výstavbu nových veterných elektrární príliš neposunulo.

14. 03. 2024VIAC

 

Rezort životného prostredia plánuje predložiť novelu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie

Na Slovensku by sa mali zmeniť pravidlá týkajúce sa posudzovania vplyvov na životné prostredie. Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba vyjadril na stretnutí s vedením automobilovej spoločnosti Volvo svoj zámer predložiť návrh novely zákona už začiatkom budúceho roka.

20. 12. 2023VIAC

 

Komentár Jána Karabu: MŽP nie sú len národné parky a medvede

Rozruch okolo budúceho vedenia Ministerstva životného prostredia SR so záujmom sleduje aj Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI). Jej riaditeľ Ján Karaba ale v komentári upozorňuje, že nie je dobré obmedzovať tému len na národné parky a medvede, keďže kompetencie MŽP sú ďaleko rozsiahlejšie a majú vplyv, okrem iného, aj na slovenskú energetiku:

24. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek