MH SR sľubuje zmeny v podpore geotermálnej energie

SAPI
21. 02. 2022



Výhody geotermálnej energie sú nesporné. Je to obnoviteľný zdroj, ktorý je dostupný nepretržite a zároveň znižuje závislosť na dovoze palív z iných krajín. Slovensko má navyše zaujímavý potenciál geotermálnej energie, ktorý však zatiaľ nevyužívame. Geotermálne elektrárne majú vysoké počiatočné investičné náklady súvisiace s vrtnými a geologickými štúdiami. Po spustení však už ponúkajú lacný a energeticky efektívny zdroj energie. Geologické riziko sa v skutočnosti zníži až vtedy, keď sa vynaloží značné množstvo kapitálu na prvý vrt, ktorý poskytne informácie o zložení a výnosnosti zdroja. Tu sa očakáva pomoc zo strany štátu, ktorý by mal investorov motivovať. To sa aktuálne na Slovensku nedeje, no Ministerstvo hospodárstva sľubuje zmeny, pomôcť by mali aj Eurofondy. Téme sa venoval portál Euractiv.

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Geotermálny vrt v Kežmarku je už v skúšobnej prevádzke

Po takmer dvoch rokoch od začiatku prác bol geotermálny vrt v Kežmarku spustený do skúšobnej prevádzky.

20. 12. 2023VIAC

 

MIRRI pre geotermálny projekt pri Ďurkove schválilo podporu z eurofondov

Dlho očakávaný geotermálny projekt na Východnom Slovensku by mal obdržať až 56,1 milióna eur z Fondu pre spravodlivú transformáciu.

26. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek