Komisia zvažuje zmenu 25-ročného dizajnu trhu s elektrinu

SAPI
07. 09. 2022



Španielsko prišlo ešte minulý rok s návrhom, zmeny spôsobu stanovovania ceny elektriny na európskom trhu, ktorý v tom čase komisia odmietla ako nevýhodný. Situáciu však výrazne zmenila vojna na Ukrajine a hrozba nedostatku palív. Ministri zodpovední za energetiku sa teraz plánujú krízovo stretnúť, aby prerokovali radikálnu reformu energetického trhu, kde bude okrem zastropovania ceny plynu v hre aj oddelenie ceny plynu a elektriny. Analýzu dostupných možností a ich súvisiacich nákladov a prínosov má eurokomisia predstaviť v októbri. Legislatívny návrh by mal byť podľa komisárky pre energetiku Kadri Simson hotový budúci rok.

Komentáre

Súvisiace

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

 

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek