Klimatický komentár SKI ku Summitu OSN na Sme.sk

Juraj Vedej

SAPI

Veronika Galeková
26. 09. 2019



Prezidentka Čaputová sa jasne prihlásila ku klimatickej iniciatíve rakúskeho prezidenta, čo je skvelé. Teraz je otázka, ako sa k problematike postaví zvyšok Slovenska. Dni, kedy stačilo o klimatických problémoch len hovoriť, sú už totiž dávno preč. Musíme konať a máme na to ideálny čas a priestor – Národný energetický a klimatický plán (NECP). Európska komisia nám poslala viacero pripomienok a Slovensko má teraz pár mesiacov na ich zapracovanie, alebo odôvodnenie ich odmietnutia. Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE do autorít búši po svojej linke, ale aj v rámci Slovenskej klimatickej iniciatívy (SKI), ktorú spoluzakladala, no nie je to vždy jednoduché. Postupujeme pomaly, drobnými krôčikmi a s citeľným odporom niektorých subjektov, ale postupujeme. To je dobrý signál.

Peter Robl z SKI napísal k tejto téme krátky komentár. Prečítajte si, ako problematiku klímy vidí on...

Komentáre

Súvisiace

Veterné elektrárne sú kľúčový prvok boja s klimatickými zmenami aj pre Slovensko

Veterné elektrárne sú najlacnejšou cestou v rámci boja s klimatickými zmenami. Podľa energetického think-tanku Ember môžu aj vďaka tomu spolu so solárnymi elektrárňami prispieť až k tretine znižovania emisií CO2, ktoré je potrebné pre dosiahnutie globálneho cieľa zníženia teplôt o 1,5 stupňa do roku 2030.

23. 02. 2024VIAC

 

Elektráreň Nováky dnes oficiálne ukončuje svoju prevádzku

Po dlhých rokoch svojho fungovania dnes Elektráreň Nováky oficiálne ukončuje výrobu elektriny a tepla z uhlia.

20. 12. 2023VIAC

 

Analýza: zabránené emisie ako nástroj pre dosiahnutie klimatických cieľov

Podľa nedávno vydanej analýzy agentúry GreenTalk je Slovensko schopné naplniť ciele vyplývajúce z Európskej zelenej dohody a balíčku Fit for 55. Kľúčovú úlohu by pri tom mali zohrať tzv. zabránené emisie, teda emisie, ktoré sa nevyprodukujú vďaka využitiu ekologickejších zdrojov a technológií.

06. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek