Klimatický dotazník 2020 – ako obstáli politické strany?

Juraj Vedej

SAPI
27. 01. 2020



Klimatický dotazník 2020 – ako obstáli politické strany?

Organizácie Greenpeace Slovensko, Slovenská klimatická iniciatíva, Firdays for Future Slovensko, Slovenská ornitologická spoločnosť Slovensko, Extinction Slovensko, Znepokojené matky a Nestrácajme čas pripravili analýzu volebných programov vybraných strán s cieľom zhodnotiť prístup strán k riešeniu klimatickej krízy a krízy biodiverzity. Výsledky, podľa očakávaní, favorizujú strany PS/SPOLU a Za ľudí, ktoré svoje zelené zmýšľanie dlhodobo deklarujú a komunikujú. V rovnakej energetickej triede B sa umiestnila aj strana SME Rodina. Do triedy C sa zaradili strany OĽaNO, Most-Híd, KDH a Dobrá voľba. V energetickej triede D skončila strana SaS a absolútne pohoreli aktuálne dve najsilnejšie koaličné strany SNS a Smer. Vzhľadom na doterajší prístup vlády k téme klimatických zmien to ale tiež veľkým prekvapením nebolo. Sme radi, že sa do témy aktivisti pustili a pripravili takúto užitočnú pomôcku pre mnohých voličov.

Komentáre

Súvisiace

Veterné elektrárne sú kľúčový prvok boja s klimatickými zmenami aj pre Slovensko

Veterné elektrárne sú najlacnejšou cestou v rámci boja s klimatickými zmenami. Podľa energetického think-tanku Ember môžu aj vďaka tomu spolu so solárnymi elektrárňami prispieť až k tretine znižovania emisií CO2, ktoré je potrebné pre dosiahnutie globálneho cieľa zníženia teplôt o 1,5 stupňa do roku 2030.

23. 02. 2024VIAC

 

Elektráreň Nováky dnes oficiálne ukončuje svoju prevádzku

Po dlhých rokoch svojho fungovania dnes Elektráreň Nováky oficiálne ukončuje výrobu elektriny a tepla z uhlia.

20. 12. 2023VIAC

 

Analýza: zabránené emisie ako nástroj pre dosiahnutie klimatických cieľov

Podľa nedávno vydanej analýzy agentúry GreenTalk je Slovensko schopné naplniť ciele vyplývajúce z Európskej zelenej dohody a balíčku Fit for 55. Kľúčovú úlohu by pri tom mali zohrať tzv. zabránené emisie, teda emisie, ktoré sa nevyprodukujú vďaka využitiu ekologickejších zdrojov a technológií.

06. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek