Gravitačné skladovanie energie by mohlo byť využité aj v Českej republike

SAPI
27. 09. 2022



V Číne bola schválená výstavba prvého komerčného projektu gravitačného skladovania energie za spoluúčasti čínskych, amerických a švajčiarskych energetických spoločností. Projekt s kapacitou 100 MWh má slúžiť najmä pre vyrovnávanie čínskej energetickej siete. Využitie gravitačného skladovania energie sa pritom skúma aj v českom Ostravsku. Britská spoločnosť Gravitricity, ktorá už minulý rok úspešne vyskúšala svoj prototyp, v rámci výberu možných lokalít pre komerčné využitie technológie skúmala desiatky uzavretých baní v Česku aj Poľsku. Zjavný záujem pritom prejavuje o Důl Staříč, kde by sa mohlo vystavať úložisko s kapacitou 2 MWh s možnosťou rozšírenia na 25 MWh. Projekt v Českej republike navyše podporuje aj Európska únia a má prisľúbenú podporu Európskej investičnej banky.

Komentáre

Súvisiace

V Banskej Bystrici bolo spustené najväčšie batériové úložisko na Slovensku

2,7 megawattový výkon má nové smart batériové úložisko z dielne spoločnosti Fuergy. Úložisko dokáže poskytovať prevádzkovateľovi prenosovej sústavy podporné služby a zlepšiť tak flexibilitu sústavy.

06. 03. 2024VIAC

 

Česko spustilo do prevádzky svoj najväčší batériový systém

Nový batériový systém vo Vítkovicích, ktorý bol spustený do ostrej prevádzky, má výkon až 10 MW, čím sa stáva najväčším systémom tohto druhu v Českej republike.

14. 02. 2024VIAC

 

Príklad dobrej praxe: V Bratislave pribudlo nové batériové úložisko

V bratislavskej výškovej budove Tower 115 došlo k ukončeniu energetickej modernizácie, ktorej výsledkom je smart batériové úložisko umiestnené priamo v jej priestoroch.

22. 11. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek