Geotermálna energia na Slovensku potrebuje lepšie podmienky

SAPI
19. 01. 2022



Rozvoj geotermálnej energie má na Slovensku pomerne dobrý potenciál, no napriek tomu sa investori do projektov nehrnú. Problémov je hneď niekoľko – od sťaženého financovania (investori nemôžu za súčasných podmienok čerpať dotácie) až po komplikované posudzovanie vplyvov na životné prostredie, ktoré potencionálnych investorov doslova odrádza. Celkovo môžeme geotermálne vrty považovať za vysoko rizikové investície, ktoré sú bez podpory zo strany štátu len veľmi ťažko realizovateľné. V zahraničí ide často o podporu vo forme výkupných cien (FiT), resp. prevádzkovú podporu u nás známu ako podporu doplatkom. Takýto spôsob podpory zabezpečuje stále príjmy z výroby a predaja elektrickej energie, čo priamo ovplyvňuje vnímanie rizika a záujem investorov o realizáciu projektov. Na Slovensku bola podpora formou doplatku pre projekty s inštalovanou kapacitou vyššou ako 500 kW zrušená, čo tiež veľmi negatívne ovplyvnilo záujem investorov o rozvoj geotermálnych projektov. Je preto potrebné neustále opakovať, že rozvoj geotermálnej energie naštartuje odstránenie administratívnych bariér a podpora zo strany štátu, ktorá by rozložila investičné riziká.

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Geotermálny vrt v Kežmarku je už v skúšobnej prevádzke

Po takmer dvoch rokoch od začiatku prác bol geotermálny vrt v Kežmarku spustený do skúšobnej prevádzky.

20. 12. 2023VIAC

 

MIRRI pre geotermálny projekt pri Ďurkove schválilo podporu z eurofondov

Dlho očakávaný geotermálny projekt na Východnom Slovensku by mal obdržať až 56,1 milióna eur z Fondu pre spravodlivú transformáciu.

26. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek