Európska komisia predstavila opatrenia na rozvoj elektrizačnej sústavy EÚ

SAPI
06. 12. 2023



Akčný plán na rozvoj elektrizačnej sústavy, ktorý Európska komisia predstavila koncom novembra, upozorňuje tak na potrebu rýchlejšej výstavby nových sietí, ako aj na modernizáciu už existujúcich prenosových a distribučných sústav. Okrem očakávanej stúpajúcej spotrebe elektrickej energie potrebu posilnenia sústav navyšujú aj čoraz viac prítomné variabilné zdroje energií a noví aktéri na trhu, ako sú napríklad energetické spoločenstvá. Komisia očakáva, že na prispôsobenie sústav budú potrebné investície vo výške minimálne 584 miliárd eur. 

Medzi konkrétne opatrenia, ktoré Komisia navrhuje, patrí napríklad urýchlená implementácia projektov spoločného záujmu, rýchlejšie povoľovacie procesy spojené s výstavbou nových sietí a podpora dlhodobého plánovania tak, aby boli sústavy schopné pokryť požiadavky spojené s rozvojom digitalizovanej a decentralizovanej energetiky. Slovensko nie je v tomto prípade nijakou výnimkou a tiež bude musieť investovať do modernizácie svojich sústav - iba tak zabezpečí naplnenie cieľov spojených s využitím OZE a maximalizuje svoj potenciál vyrábať a distribuovať čistú, lacnú elektrinu.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek