Analýza IEA predpokladá masívny nárast OZE

SAPI
15. 12. 2022



najnovšej analýze od Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sa predpokladá, by sa OZE mohli v roku 2025 stať primárnym zdrojom elektriny. Kým využitie jadra, uhlia a zemného plynu by malo postupne klesať, od OZE sa očakáva do roku 2027 nárast až o 2400 GW inštalovanej kapacity. Hlavnú úlohu tu má zohrať solárna a veterná energia. Stále však existujú prekážky, ktoré musíme prekonať, ak sa chceme k tomuto cieľu dostať. 

Spomenuté sú napríklad dlhé schvaľovacie procesy s ohľadom na veternú energiu alebo nedostatočne rozvinutá distribučná sieť. Analýza sa špecificky pozerá aj na nedávno prijaté zdaňovanie z nadmerných príjmov, a hoci uznáva myšlienku, s ktorou bolo prijaté, tak varuje, že by takéto väčšie zásahy do trhu mohli rozvoj OZE zásadne spomaliť. K tomuto riziku sme sa vyjadrili aj v SAPI. Napriek tomu však veríme, že bude táto analýza čo najbližšia realite a skutočne budeme svedkami takéhoto nárastu OZE nielen v EÚ, ale na celom svete.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek